Πράσινο φως για τα drones των Google, Uber, Apple και Microsoft, αλλά όχι για της AmazonΣτα 10 πρώτα πιλοτικά και πειραματικά προγράμματα drones που πήραν το πράσινο φως του αμερικανικού υπουργείου μεταφορών συναντάμε πολλά γνωστά ονόματα του κλάδου, όπως η Alphabet (μητρική της Google), η Microsoft, η Apple η Qualcomm κ.ά.

Η είδηση όμως κρύβεται στις απουσίες: τόσο της Amazon, όσο και της κινεζικής DJI. Εκπρόσωπος της Amazon, η οποία έχει ήδη παρουσιάσει τα μεγαλόπνοα πλάνα της να εκτελεί τις παραδόσεις των πακέτων της με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δήλωσε «ατυχές» το γεγονός της μη επιλογής των αιτήσεων της εταιρείας.

Ο Brian Huseman, αντιπρόεδρος δημόσιας πολιτικής της Amazon, σημείωσε ότι παρά την απόφαση η εταιρεία θα υποστηρίξει τις ενέργειες των ΗΠΑ, ενώ θα «παραμείνει επικεντρωμένη στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς μοντέλου λειτουργίας για μη επανδρωμένα αεροσκάφη».


Έκπληκτοι δήλωσαν και οι εκπρόσωποι της υπερδραστήριας κινεζικής DJI, η οποία παρά την υποβολή δώδεκα αιτήσεων δεν έλαβε καμία άδεια. Και οι Κινέζοι, πάντως, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για εδραίωση των drones και των εφαρμογών τους.

Ποιοι και γιατί πήραν τις άδειες

Αν και η Amazon είχε (θεωρητικά) όλες τις προδιαγραφές και την τεχνογνωσία, την άδεια για ένα πρόγραμμα παράδοσης πακέτων με τη βοήθεια drones πήρε μια κοινοπραξία που συντονίζεται από το πανεπιστήμιο Virginia Tech. Στο project μεταξύ άλλων συμμετέχει και η Alphabet μέσω του Project Wing.

Σε παράλληλα προγράμματα θα συνεργαστούν και οι AT & T, Intel και Airbus αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσουν τα drones στο άμεσο μέλλον, αλλά και τα έσοδα που αναμένουν οι μεγάλοι της τεχνολογίας.

Παραδόσεις πακέτων και επιστολών μέσω drones θα δοκιμάσει και η FedEx στο Τενεσί, ενώ θα τα αξιοποιήσει και για την παρακολούθηση του εναέριου και επίγειου στόλου της. Στο ίδιο project συμμετέχει και η General Electric. Η Uber πήρε άδεια για το πολυσυζητημένο πρόγραμμα των ιπτάμενων ταξί, αλλά και για ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα παράδοσης τροφίμων στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.


Η Qualcomm με τη σειρά της συμμετέχει σε ένα έργο που θα υλοποιηθεί την πόλη του Σαν Ντιέγκο, με στόχο τη δοκιμή μιας σειράς εφαρμογών (εμπορικές, δημόσιας ασφάλειας, έκτακτης ανάγκης κ.ά.). Η Microsoft συγκαταλέγεται στη λίστα των εταίρων που θα υλοποιήσουν ένα έργο «έξυπνης πολύς» στο Κάνσας, ενώ η Flirtey θα συμμετέχει σε τέσσερα προγράμματα, ένα εκ των οποίων θα προσφέρει πρώτες βοήθειες σε έκτακτα καρδιαγγειακά περιστατικά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η Apple χρησιμοποιεί drones για χαρτογράφηση (και υπόσχεται προστασία της ιδιωτικότητας)

Άδεια πήρε και ένα project του τμήματος μεταφορών της Βόρειας Καρολίνας, στο οποίο συμμετέχει και η Apple. Σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας, η Apple θα αξιοποιήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για να βελτιώσει τους χάρτες, αν και δεσμεύτηκε ότι αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που θα τραβήξει γι’ αυτό τον λόγο θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις προστασίας της ιδιωτικότητας.

«Η Apple δεσμεύεται να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας των δεδομένων και να θολώσει πρόσωπα και πινακίδες πριν από τη δημοσίευση».

Τα 10 δοκιμαστικά έργα επιλέχθηκαν μεταξύ 149 προτάσεων εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων απ’ όλο τον κόσμο.

Στόχος του προγράμματος είναι η άντληση δεδομένων που θα βοηθήσουν την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να θεσπίσει κανονισμούς για την ασφαλή ενσωμάτωση για την ομαλή και ασφαλή ένταξη των drones στην καθημερινότητα.

Οι ανακοινώσεις και όλες οι επιλεχθείσες προτάσεις εδώ

Η επιτυχία ή η αποτυχία των προγραμμάτων αυτών σίγουρα θα αποτελέσουν οδηγό για την ενσωμάτωση ή την παράλληλη αξιοποίησή τους και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως στην Ευρώπη που προς το παρόν παρακολουθεί μάλλον διστακτικά τις εξελίξεις στον κόσμο των drones.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.