Παρθενική πτήση για το πρώτο ιπτάμενο ταξί στο Ντουμπάι - VideoΗ εναέρια αστική μεταφορά είναι πλέον γεγονός! Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα αποτελούν για την αυτοκινητοβιομηχανία ένα έδαφος τόσο παρθένο όσο... και τα τροπικά δάση πριν από αρκετές δεκαετίες.

Μάλιστα με δεδομένο ότι ήδη η Daimler έχει επενδύσει ένα αγνώστου ύψους ποσό στην γερμανική εταιρεία drone, Volocopter που βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα των "ιπτάμενων ταξί", το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε κι άλλους μεγάλους "παίχτες" να αναζητούν το δικό τους μερίδιο στον τομέα αυτό. 

Η πρώτη δημόσια πτήση ενός ηλεκτρικού ταξί πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες σε εγκατάσταση κοντά στο Ντουμπάι παρουσία του πρίγκιπα Sheikh Hamdan bin Mohammed. Το ελικοφόρο αυτό ταξί που ανέπτυξε η Volocopter μοιάζει περισσότερο με μεγάλο drone και πραγματοποίησε μια σχετικά σύντομη πτήση. 

Εκτιμάται ότι τα ιπτάμενα ταξί που θα μπορούν να χωρέσουν πολλούς επιβάτες θα μπορέσουν να αποσυμφορήσουν τους αυτοκινητοδρόμους του Ντουμπάι που χρησιμοποιούνται από πάνω από 1,5 εκατ. αυτοκίνητα. 

"Θα είναι δημόσιες συγκοινωνίες και θα απευθύνονται σε όλους. Θα μπορούν όλοι να το πληρώσουν και δεν θα είναι πολύ πιο ακριβό από την αντίστοιχη διαδρομή με αυτοκίνητο", δήλωσε ο συνιδρυτής του Volocopter, Alexander Zosel. 

"Όταν χτίζονται δρόμοι, πρέπει να συνοδεύονται και από γέφυρες. Θα είναι πολύ πιο οικονομικό ένα τέτοιο εναέριο σύστημα που δεν θα χρειάζεται αντίστοιχες υποδομές", πρόσθεσε. 

Οι σχεδιαστές του Volocopter οραματίζονται ηλεκτρικά ταξί, δύο θέσεων που θα χρησιμοποιούν μπαταρίες και μικρές "πλατφόρμες" για την απογείωση και την προσγείωσή τους οι οποίες θα βρίσκονται σε ολόκληρη την πόλη. 

Το πρώτο τέτοιο ταξί που σχεδιάστηκε έχει μέγιστο χρόνο πτήσης τα 30 λεπτά με ταχύτητα 50χλμ/ώρα. Οι μπαταρίες θα μπορούν να φορτίζουν κοντά στις "πλατφόρμες" ή να αντικαθίστανται ανάλογα με τις ανάγκες. 

"Υπάρχει ακόμα δρόμος..." 

Στην πράξη υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η εναέρια δημόσια μεταφορά, ωστόσο έχει γίνει η αρχή. 

Το Εμιράτο έχει επενδύσει στον φιλόδοξο αυτόν στόχο ένα άγνωστο για την ώρα ποσό, ενώ η Volocopter δηλώνει αισιόδοξη ότι τα ταξί αυτά θα λειτουργούν κανονικά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με ειδικούς η τεχνολογία αυτού του τύπου χρειάζεται ακόμα βελτιώσεις. "Απέχουμε ακόμα από το να πραγματοποιήσουν τα ταξί αυτά μαζικές πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές και ανάμεσα σε κτίρια. Χρειάζεται να επανεξεταστούν οι κανόνες κυκλοφορίας των πεζών και των οχημάτων κι αυτό απαιτεί χρόνο", επισημαίνουν.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.