Σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιάς με drones από την MindCore - VideoΕδώ και πολλά χρόνια, οι πυρκαγιές αποτελούν μάστιγα για την χώρα μας, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με μεγάλες δασικές εκτάσεις, και όχι μόνο, να καταλήγουν παρανάλωμα του πυρός.

Τα αίτια ποικίλουν, όμως κοινή συνισταμένη όλων των περιπτώσεων είναι η αδυναμία της πρόληψης ή, έστω, του έγκαιρου εντοπισμού από τις αρμόδιες αρχές λόγω των αντικειμενικών δυσχερειών, όπως οι τεράστιες εκτάσεις που πρέπει να επιτηρηθούν. Η επιτήρηση από αέρος με συμβατικά μέσα (επανδρωμένα αεροσκάφη) είναι ενεργοβόρα και πολυδάπανη, άρα γρήγορα καθίσταται μη συμφέρουσα.

Το σύστημα Iris φιλοδοξεί να συμβάλει στην επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Αποτελείται από μη επανδρωμένο αεροσκάφος με δυνατότητα μεγάλης αυτονομίας, ικανού να περιπολεί καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις και να αποστέλλει σε πραγματικό χρόνο εικόνα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για εκτίμηση ως προς την ύπαρξη ή μη κινδύνου. Έτσι, αυτή θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα, κατασβένοντας την εστία της πυρκαγιάς πριν προλάβει να εξαπλωθεί και να τεθεί εκτός ελέγχου.

Η μεγάλη συνεισφορά του συστήματος αυτού είναι η δυνατότητα συνεχούς ελέγχου από αέρος όλων των επίφοβων περιοχών με πάρα πολύ χαμηλό κόστος και χωρίς την ανάγκη δέσμευσης ανθρώπινου δυναμικού. Επιπλέον, η δυνατότητα του συστήματος να απογειωθεί στατικά, χωρίς την ανάγκη χρήσης διαδρόμου, και το μικρό του βάρος το καθιστούν πολύ ευέλικτο για την μεταφορά και απογείωσή του από οποιοδήποτε σημείο και όχι απαραιτήτως μόνο από την βάση επιχειρήσεων.


Το σύστημα αποτελείται από:
  • Επίγειο σταθμό ελέγχου (Ground Station)
  • Drone (τύπου fixed–wing)
  • Ασύρματη μετάδοση εικόνας (Video link)


Προγραμματισμένες βελτιώσεις για το προσεχές μέλλον:

Προσθήκη ενσωματωμένου συστήματος οπτικής αναγνώρισης μοτίβου (pattern recognition), ικανού να εντοπίσει και το παραμικρό ίχνος πυρκαγιάς στον ορίζοντα και να αποστείλει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο ειδοποίηση με τις ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες της εστίας της πυρκαγιάς στον αρμόδιο σταθμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Πληροφορίες: MindCore
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.