Γιατί τα drones είναι οι νέοι καλύτεροι φίλοι του αγρότηΤα drones γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά εργαλεία για τους αγρότες και τους παραγωγούς τροφίμων.

Φανταστείτε μια φάρμα με 4 μίλια πλάτος και 40 μίλια μήκος: 160 τετραγωνικά μίλια σοδειάς που πρέπει να φυτευτεί, να ποτιστεί, να γονιμοποιηθεί, να ελεγχθεί και να θεριστεί. Από όλες αυτές τις εργασίες, η παρακολούθηση μπορεί να θεωρηθεί η σημαντικότερη: αν ένα μέρος της σοδειάς παλεύει με έντομα ή δεν ποτίζεται επαρκώς, πρέπει να λυθεί το θέμα πριν επεκταθεί και στην υπόλοιπη.

Η παλιά καλή μέθοδος παρακολούθησης ήταν απλή: περπατούσαμε στα χωράφια και κοιτούσαμε τα φυτά. Αλλά αυτή η διαδικασία παίρνει πολύ χρόνο σε φάρμες 160 τετραγωνικών μιλίων (ή και παραπάνω).

Μέχρι πρόσφατα, η απεικόνιση μέσω δορυφόρου εθεωρείτο η πιο προχωρημένη λύση, επιτρέποντας στους αγρότες να βλέπουν αεροφωτογραφίες από μεγάλες λωρίδες γης, αλλά η έλλειψη ακρίβειας, η χαμηλή ποιότητα εικόνες σε μέρες με συννεφιά και το υψηλό κόστος δημιούργησαν την ανάγκη για φτηνότερες λύσεις παρακολούθησης με καλύτερη ποιότητα εικόνας.

Και εδώ μπαίνουν τα drones

Τα drones χαρίζουν στους αγρότες μια νέα οπτική χάρη στην προβολή από χαμηλό υψόμετρο∙ πετάνε μέχρι και 120 μέτρα πάνω από το έδαφος. Από αυτό το εύρος υψομέτρων, οι κάμερες των drones μπορούν να τραβήξουν πολυφασματικές εικόνες, χρησιμοποιώντας το ορατό φως και σχεδόν υπέρυθρο φως για να εντοπίσουν ποια φυτά αντανακλούν διαφορετικές ποσότητες πράσινου και σχεδόν υπέρυθρου φωτός. Χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό για να παράγουν πολυφασματικές εικόνες που μπορούν να δείξουν τα υγιή και τα άρρωστα φυτά. Πολλαπλές εικόνες από την ίδια περιοχή με την πάροδο του χρόνου μπορούν να συνδυαστούν για να παρουσιάσουν τις μεγάλες αλλαγές στις σοδειές και τις ευκαιρίες για καλύτερη διαχείρισή τους.

Πέρα από την υψηλότερη ανάλυση, τις πολυφασματικές εικόνες, και τη διαθεσιμότητα κατά παραγγελία, η παρακολούθηση της σοδειάς μέσα από drones είναι φθηνότερη από άλλες μεθόδους. Καθώς η τεχνολογία προχωρεί, οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν. 

Τα drones μπορούν να βοηθήσουν στις καλλιέργειες όχι μόνο με την παρακολούθηση της σοδειάς αλλά και με:
  • Την άρδευση: Υπερφασματικοί, πολυφασματικοί ή θερμικοί αισθητήρες εντοπίζουν ξηρές περιοχές, και όταν μια σοδειά αναπτύσσεται, διευκολύνουν τον υπολογισμό του δείκτη βλάστησης και δείχνουν τη θερμότητα.
  • Τους ψεκασμούς: Ο εξοπλισμός που μετράει την απόσταση επιτρέπει στο drone να προσαρμόσει το ύψος πτήσης του ανάλογα με την τοπογραφία και τη γεωγραφία, εξετάζοντας το έδαφος και ψεκάζοντας μόνο την απαραίτητη ποσότητα φυτοφαρμάκων για ομοιογενή κάλυψη, μειώνοντας την ποσότητα χημικών που διαρρέουν στα νερά του εδάφους.
  • Την σπορά: Η εταιρεία BioCarbon Engineering στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναπτύξει μια τεχνική, βάσει της οποίας τα drones μεταφέρουν δοχεία υπό πίεση που περιέχουν βιοδιασπώμενες κάψουλες με σπόρους και τα ρίχνουν στο έδαφος, όπου οι κάψουλες ανοίγουν και οι σπόροι μπορούν να ριζώσουν.

Μια αναφορά του 2013 από τη Διεθνή Ένωση για τα Μη Επανδρωμένα Οχήματα προέβλεψε ότι η νομιμοποίηση των εμπορικών ιπτάμενων ρομπότ (drones) θα ενίσχυε την οικονομία κατά 80 δισεκατομμύρια δολάρια (μέσα από την απόδοση και τις θέσεις εργασίας) μεταξύ του 2015 και του 2025.

Και ποιος προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί περισσότερο από κάτι τέτοιο; Η γεωργία.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.