Επιστήμονες για πρώτη φορά παγκοσμίως συλλέγουν με drones αέριο από το όρος Αίτνα για να εξερευνήσουν τα ηφαίστειαΓια πρώτη φορά, μια ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε ένα drone για να εξετάσει το θερμικό υλικό, ούτως ώστε μετέπειτα να συλλέξει δείγματα φυσικού αερίου από το ηφαίστειο της Αίτνας στην Ιταλία.
Οι επιστήμονες βρισκόμενοι στα πλάγια του ηφαιστείου, περπατώντας με τα πόδια, θα περιμένουν το αέριο να έρθει προς αυτούς με βάση την φορά του ανέμου. Στη συνέχεια για την συλλογή του αερίου θα πετάξουν drones κατευθείαν στους κρατήρες του ηφαίστειου για να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο και να αναπτύξουν βελτιωμένα σχέδια για την εκκένωση της περιοχής όταν οι κάτοικοι θα αναμένουν κάποια έκρηξη.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάιντς, με επικεφαλής τον ηφαιστειολόγο καθηγητή Jonathan Castro, χρησιμοποίησαν ένα ζευγάρι drones DJI – τα Inspire 1 και Matrice 600 Pro – για να παρακολουθούν τις θερμοκρασίες με μια θερμική κάμερα και να συλλέξουν αέριο για ανάλυση.

Ο Κάστρο χρησιμοποίησε προηγουμένως το δικό του DJI Phantom 2, ένα πολύ μικρότερο και φθηνότερο drone, για να τραβήξει φωτογραφίες απ ‘ευθείας πάνω από ένα ηφαίστειο. Προς έκπληξή του, το μηχάνημα κατά την πτήση δεν επηρεάστηκε από τον άνεμο και τη σκόνη ή από τη μικρή υψομετρική διαφορά πάνω από τον κρατήρα.

Το drone Inspire 1 εξοπλίστηκε με μια θερμική κάμερα απεικόνισης Zenmuse XT για την παρακολούθηση των θερμοκρασιών, ενώ το Matrice 600 Pro εξοπλίστηκε με κιβώτιο μέτρησης πολλαπλών αερίων για να αναλύσει τη σύνθεση του αερίου και την παραμόρφωση του ηφαιστείου. 

Τα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αποστολής έξι ημερών.

Ο Κάστρο είπε: «Με χιλιάδες ανθρώπους που ζουν κοντά στα ηφαίστεια, θέλαμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς συμπεριφέρονται.» Η κορυφή της Αίτνας έχει μια μακρά και συχνή ιστορία σχηματισμού και έκρηξης λάβας, είναι ένα τέλειο φυσικό εργαστήριο, αλλά πρέπει να το αναλύσουμε περισσότερα για την προστασία του πληθυσμού στην περιοχή “.

Χρησιμοποιώντας τα drones, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις του θείου είναι πολύ υψηλότερες κοντά στα ανοίγματα και στις κοιλότητες από τις οποίες ρέει η λάβα. Οι προβλήτες ήταν επίσης σε θέση να συλλάβουν τα στερεά που σχηματίστηκαν λόγω της αντίδρασης του θείου στην ατμόσφαιρα με το νερό, βοηθώντας τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την χημική εξέλιξη των ηφαιστειακών αερίων.

Ο Κάστρο πρόσθεσε: «Ο επιστημονικός κόσμος αντιδρά θετικά στην παρούσα εξέλιξη και περισσότερα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο βασίζονται σε drones στην προσπάθειά τους να προβλέψουν εκρήξεις, γεγονός που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πιθανή εξοικονόμηση πόρων και τη διασφάλιση χιλιάδων ζωών».

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.