Εντυπωσιακή γκάμα UAV από το Ισραήλ στο Paris Air ShowΕντυπωσιακή είναι η γκάμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV’s τα οποία παρουσιάζονται στο φετινό αεροπορικό σαλόνι του Le Bourget.

Μερικές από τις εταιρίες που ηγούνται στο χώρο όπως η Israel Aerospace Industries (IAI), η Elbit Systems, η Rafael Advanced Defense Systems, και η Aeronautics Defense Systems έχουν πετύχει σημαντικές συμβάσεις τόσο με τη κυβέρνηση του Ισραήλ όσο και με διεθνείς πελάτες. Μάλιστα η σχετική δραστηριότητα γνωρίζει άνθιση καθώς οι εξαγωγές UAV αποφέρουν έσοδα της τάξης των 500 εκ. δολαρίων και αυτό σε ετήσια βάση με προοπτική αύξησης 5-10% κάθε χρόνο μέσα στην επόμενη 5ετία.


Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος εταιρίας, η ισραηλινή βιομηχανία drones είναι «σκεπτική» ως τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει στη διεθνή αγορά, χωρίς όμως να ανησυχεί από την εμφάνιση νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Και αυτό διότι μη αεροσκάφη όπως το Northrop Grumman X-47B έχουν απόρρητη τεχνολογία και δεν προορίζονται για εξαγωγές. Κατά συνέπεια δεν αναμένεται σύντομα να αλλάξουν οι συσχετισμοί της αγοράς.

Επιπλέον οι ισραηλινές εταιρίες επικεντρώνουν την προσπάθεια τους στην εξέλιξη συστημάτων μικρού-μεσαίου μεγέθους και όχι πλατφόρμες μεγάλου μεγέθους που απαιτούν τεράστιες επενδύσεις και βιομηχανικές υποδομές παραγωγής.


ΟΙ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Στο ορατό μέλλον το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την κάλυψη μιας ευρείας γκάμας επιχειρησιακών απαιτήσεων. Συνέπεια αυτού είναι η διαρκής παραγωγή να μειώνει συνεχώς το κόστος με μεγαλύτερη προσαρμογή σε ειδικές απαιτήσεις και επέκταση της ακτίνας δράσης.

Το υψηλό κόστος απόκτησης επανδρωμένων μαχητικών σε συνδυασμό με την μικρή ανοχή της ισραηλινής κοινής γνώμης για απώλειες προσωπικού – χειριστών, ωθούν προς την ανάπτυξη τεχνολογίας drones συνδυαστικά με μαχητικά αεροσκάφη ή πλήρως αυτόνομα σε όποιους τομείς είναι αυτό εφικτό.


Ο χαρακτήρας τους ως ανακτήσιμα μεν – αλλά αναλώσιμα- μέσα δημιουργούν νέες προοπτικές σε δημιουργία τακτικών επιχειρήσεων από τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), όπως συλλογή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, ικανότητα στοχοποίησης σε ελάχιστο χρόνο για αποστολές κρούσης και αθέατη συλλογή πληροφοριών σε συνοριακές περιοχές (χάρις το μικρό ίχνος RCS σε ραντάρ).

Ο έλεγχος κρίσιμων περιοχών στο Ισραήλ αποτελεί επίσης πεδίο εφαρμογής της τεχνολογίας των drone καθώς προσφέρεται η δυνατότητα διαρκούς επιτήρησης με ελάχιστη φυσική παρουσία, ώστε να τηρούνται οι όροι ειρηνευτικών συμφωνιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Η πλέον σημαντική δυνατότητα είναι η εκτέλεση αποστολών υψηλού ρίσκου που θα ήταν αδύνατον να αναληφθούν από επανδρωμένα μαχητικά. Με τον τρόπο αυτό εξαλείφεται και ο κίνδυνος απώλειας η αιχμαλωσίας χειριστών από εχθρικές δυνάμεις σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της ειρήνης ενώ επιτυγχάνεται και μεγαλύτερη ικανότητα διείσδυσης σε περιοχές με υψηλή αντιαεροπορική προστασία ή πάνω από «ευαίσθητους» πολιτικά στόχους. Αντίστοιχα το κόστος από ενδεχόμενη απώλεια ενός UAV είναι αμελητέο συγκριτικά με αυτό ενός μαχητικού F-16 ή ενός ελικοπτέρου Apache. 


ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ

Ας μην ξεχνάμε ότι το Ισραήλ -ναι μεν- απολάμβανε αεροπορικής κυριαρχίας στη Μέση Ανατολή εδώ και αρκετές δεκαετίες, όμως η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να διατηρηθεί επ’ άπειρον (τουλάχιστον στον βαθμό που υφίσταται σήμερα)..

Σε ότι αφορά τα UAV το Ιράν σταθερά αναπτύσσει νέα συστήματα ενώ κατάφερε να θέση υπό την κατοχή του και ένα αμερικανικό UAVμε τεχνολογία stealth το 2011.

Το 2012 το Ισραήλ κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εισήλθε στον εναέριο χώρο του, και στη συνέχεια διάνυσε απόσταση 35 μιλίων στην έρημο Νεγκέβ, προτού αναχαιτιστεί κοντά στη Χεβρώνα από ισραηλινά F-16. Συνεπώς τα εχθρικά drone δημιουργούν νέες προκλήσεις στην ασφάλεια του Ισραήλ που θα απαιτήσουν συνεχή προσαρμογή μέσα στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα όμως και οι δυνατότητες των ισραηλινών UAV αναμένεται να αυξηθούν όπως άλλωστε είναι εμφανές στο αεροπορικό σαλόνι του Le Bourget.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.