Τα drones στην υπηρεσία των αγροτώνΑποτελούν «προέκταση» των ματιών του παραγωγού, καθώς βοηθούν τους αγρότες να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους από τη… στρατόσφαιρα. Ελέγχουν τεράστιες γεωργικές εκτάσεις μέσα σε λίγα μόλις λεπτά και ανιχνεύουν ασθένειες σε φυτά και δέντρα, αποτυπώνοντας με ακρίβεια στον χάρτη «ανωμαλίες» πολύ πριν από την πολυπόθητη ώρα της συγκομιδής. Ο λόγος για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γνωστά με τον αγγλικό όρο «drones», τα οποία αξιοποιούν ολοένα και περισσότεροι Ελληνες αγρότες ως χρήσιμα εργαλεία, προκειμένου όχι μόνο να αυξήσουν την παραγωγή τους, αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα των καλλιεργούμενων προϊόντων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με επιστήμονες που ειδικεύονται σε αυτή την τεχνολογία, η ενσωμάτωση των drones ως μεθόδου βελτιστοποίησης της καλλιεργητικής δραστηριότητας προσφέρει και εξοικονόμηση χρημάτων. Μέσα από τα δεδομένα, δηλαδή, που συγκεντρώνουν οι χρήστες, μπορούν να επιτύχουν την ορθολογικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το υψηλό κόστος των εισροών σε μια αγροτική παραγωγή, όπως είναι τα καύσιμα, τα λιπάσματα, τα είδη φυτοπροστασίας και ο μηχανολογικός εξοπλισμός.

«Σκανάρουν» τις καλλιέργειες σε χρόνο dt

«Πρόκειται για μια “έξυπνη” τεχνολογία που μπορεί να προσφέρει σε όλες τις καλλιέργειες», λέει ο Βασίλης Πολύχρονος, ιδρυτής της «GeoSense», η οποία είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που εισήγαγε την τεχνολογία των drones σε τεχνικές γεωργίας ακριβείας. «Ενα drone προσαρμοσμένο στην υποστήριξη μιας αγροτικής εκμετάλλευσης αποτελεί την προέκταση των ματιών του παραγωγού: Σκεφτείτε ότι μπορεί μέσα σε 45 λεπτά πτήσης να αποτυπώσει εκτάσεις που φτάνουν τα 8–10 χιλιόμετρα (8.000-10.000 στρέμματα). Αφού προσγειωθεί, μέσα από μια γρήγορη επεξεργασία στο πεδίο, που διαρκεί 15-20 λεπτά, θα δώσει στον παραγωγό μια πρώτη εικόνα της κατάστασης της καλλιέργειας, ενημερώνοντάς τον -με πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας- για πιθανά προβλήματα στην εξέλιξη των φυτών», εξηγεί ο ίδιος, δίνοντας ένα συνοπτικό παράδειγμα, και συνεχίζει: «Ετσι, ο παραγωγός, όντας στο πεδίο, θα εντοπίσει τη θέση αλλά και την έκταση των πιθανών προβλημάτων και, με χρήση μιας συσκευής, όπως ένα “έξυπνο” κινητό τηλέφωνο που διαθέτει GPS, θα μπορεί να κατευθυνθεί προς τα ύποπτα σημεία για να εκτιμήσει την κατάσταση. Στη συνέχεια θα συλλέξει συγκεκριμένα δείγματα φυτών ή/και εδάφους, τα οποία θα παραδώσει στον ειδικό επιστήμονα-γεωπόνο, προκειμένου να εκτιμήσει το πρόβλημα για να αποφασίσει τη στρατηγική αντιμέτρων που θα ακολουθηθεί, όπως, παραδείγματος χάρη, λίπανση, χημικός ψεκασμός κ.λπ.».

Χρειάζονται ειδικές γνώσεις/εξοπλισμός;

Σύμφωνα με τον κ. Πολύχρονο, η εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην απλούστευση της λειτουργίας των drones, τα οποία μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν μόνο για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ενα τέτοιο, φιλικό προς τον χρήστη-αγρότη σύστημα είναι και το προηγμένο «eBee», το οποίο έχει αναπτύξει η GeoSense. «Πρόκειται για μια αυτόνομη πτητική μηχανή, εξοπλισμένη με ειδικό φωτογραφικό αισθητήρα, η οποία συνοδεύεται από τα απαραίτητα λογισμικά, τόσο για τη δημιουργία σχεδίου πτήσης και για την εκτέλεση αυτής όσο και για την ανάλυση των δεδομένων με σκοπό την παραγωγή των τελικών χαρτών», τονίζει ο ιδρυτής της εταιρείας, ενώ επισημαίνει ότι παρέχει και πλήρη εκπαίδευση των ενδιαφερομένων και διαρκή «after sales» υποστήριξη, ως πιστοποιημένο κέντρο επισκευής των συγκεκριμένων drones.

Σε όρους υλικού πληροφορικής, δηλαδή, ο μόνος «επιπλέον» εξοπλισμός που απαιτείται είναι ένας φορητός Η/Υ για την εκτέλεση πτήσεων και ένας «ισχυρός» σταθμός εργασίας για την επίλυση των δεδομένων. «Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει μια ευχέρεια στη χρήση Η/Υ, να έχει ένα βασικό επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας και να επενδύσει προσωπικό χρόνο. Ανάλογα με το γνωστικό υπόβαθρο, αυτός ο χρόνος είναι από μερικές ώρες έως 3-4 ημέρες, ώστε να είναι σε θέση να εξάγει τα δεδομένα (χάρτες κ.λπ.) και να παράγει στοιχεία έτοιμα προς ερμηνεία», εξηγεί ο κ. Πολύχρονος και συμπληρώνει: «Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση της γεωργίας, υπάρχουν έτοιμα μοντέλα υπολογισμού παραμέτρων σχετικών με την υγεία των φυτών. Πέραν αυτών, για την εξειδίκευση σε κάποιο παθογόνο και για τον αυτόματο εντοπισμό του απαιτούνται επιπλέον γνώσεις σε επιστήμες όπως η στατιστική και η γεωπονία. Τέλος, απαιτούνται χρονικές σειρές δεδομένων ώστε να συσχετιστεί ο φασματικός εντοπισμός ενός παθογόνου σε μια συγκεκριμένη καλλιέργεια».

Τι δεδομένα καταγράφει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και τι προσφέρουν στον αγρότη;

Τα δεδομένα που καταγράφει ένα drone είναι η ανάκλαση των φυτών σε διάφορα φάσματα στο ορατό και πέραν του ορατού φάσματος. Με απλά λόγια, είναι μια σειρά φωτογραφιών που έχουν ληφθεί συστηματικά κατά την πτήση, ώστε μέσα από κατάλληλη επεξεργασία να δώσουν ένα μωσαϊκό υψηλής ακρίβειας της ανάκλασης των φυτών στα διάφορα φάσματα, το οποίο αγγίζει ακόμα και τα 2 εκ.!

«Ανάλογα με τον αισθητήρα, στο ορατό φάσμα μπορούμε να αποτυπώσουμε με ακρίβεια 2-4 εκ. τον φυσικό χώρο και να μελετήσουμε υψομετρία, κλίσεις εδάφους, λεκάνες συγκέντρωσης/απορροής νερού, ύψος φυτών, φυτομάζα κ.λπ. Σε φάσματα πέραν του ορατού, μπορούμε εύκολα και με ακρίβεια να εντοπίσουμε προβλήματα στη φωτοσύνθεση, άρα και στην υγεία των φυτών μιας καλλιέργειας. Για παράδειγμα, με χρήση του δείκτη βλάστησης NDVI μπορούμε να αποτυπώσουμε την “υγεία” ενός φυτού ή με τον θερμικό αισθητήρα να μελετήσουμε φαινόμενα stress λόγω έλλειψης νερού», εξηγεί από την πλευρά του ο Δημήτρης Ράμναλης, νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής της GeoSense.

Πόσο αξιόπιστα είναι τα στοιχεία που προσφέρει ένα drone;

Με τη βοήθεια ενός drone μπορεί να εντοπιστεί με πολύ μεγάλη ακρίβεια η χωρική διάσταση μιας «ανωμαλίας» σε μια καλλιέργεια, με πολύ υψηλά ποσοστά. Στην περίπτωση του eBee, μάλιστα, τα ποσοστά αυτά αγγίζουν ακόμα και το 85%! Συνεπώς, με τη χρήση αυτής της ιπτάμενης γεωργικής τεχνολογίας, ένα πρόβλημα μπορεί να εντοπιστεί εγκαίρως, ενώ παράλληλα εκτιμάται με ακρίβεια εκτός από την έκταση και η χωρική του θέση. Ετσι, η στρατηγική ανάσχεσης εφαρμόζεται τοπικά. «Μια τέτοια πρακτική γεωργίας ακριβείας βελτιώνει τον χρόνο αντίδρασης, μειώνει τις εισροές, βελτιώνει την ποιότητα και οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή», αναφέρει ο κ. Ράμναλης. «Σε κατασταλτικές δράσεις, το eBee, λόγου χάρη, μπορεί να αποτυπώσει το ποσοστό επιτυχίας ενός ψεκασμού ή την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας. Η ακρίβεια εντοπισμού σημείων που χρήζουν προσοχής, μάλιστα, είναι πάρα πολύ υψηλή. Μέσα από σειρά μελετών που πραγματοποιούμε κάθε χρόνο, έχουμε βεβαιώσει ένα ποσοστό που αγγίζει το 85%. Δηλαδή, περίπου 9 στις 10 φορές ο συναγερμός μας είναι ακριβής. Επιπλέον, σε ποσοστό που φτάνει το 70% μπορούμε και ανιχνεύουμε την “ανωμαλία” πριν ακόμα γίνει ορατή με γυμνό μάτι», τονίζει ο ίδιος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τον αγρότη;

Μετά την πρώτη «αναγνωριστική» πτήση του drone, ακολουθεί η πλήρης επεξεργασία των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί. Στη συνέχεια, με βάση τα ευρήματα των αναλύσεων, γίνεται μια «ζωνοποίηση» της καλλιεργούμενης έκτασης, όπου θα προσαρμοστεί η στρατηγική ανάσχεσης ανά ζώνη ενδιαφέροντος.

«Για παράδειγμα, θα υπάρχουν ζώνες χωρίς επέμβαση, ζώνες με μικρή επέμβαση και ζώνες με μεγαλύτερη επέμβαση. Με τη βοήθεια του “έξυπνου” κινητού ή ταμπλέτας που φέρει GPS και με τη συνδρομή σχετικών εφαρμογών (είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή) τα χωρικά δεδομένα της κάθε ζώνης θα καθοδηγήσουν στο πεδίο τον παραγωγό για να εφαρμόσει ανά ζώνη τη στρατηγική του», εξηγεί ο κ. Πολύχρονος και συνεχίζει ο συνεργάτης του κ. Ράμναλης: «Μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σύμφωνα με τις οδηγίες του συνεργαζόμενου γεωπόνου, μια δεύτερη πτήση πάνω από την ίδια περιοχή θα δώσει τα αποτελέσματα της προηγούμενης εφαρμογής και μια νέα ζωνοποίηση θα αναδείξει πιθανές περιοχές που θα πρέπει να γίνει επιπλέον εφαρμογή. Τέλος, στην περίοδο της συγκομιδής, μια πτήση μπορεί να εντοπίσει χωρικά τον βαθμό ωριμότητας, έτσι ώστε, εάν το επιτρέπει η καλλιέργεια, η συλλογή να γίνει τμηματικά, βελτιώνοντας την ποιότητα του προϊόντος».

Από τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής οφέλη:
  • Μεγάλη ικανότητα ανίχνευσης
  • Υψηλή ταχύτητα αντίδρασης
  • Μείωση των εισροών
  • Εξοικονόμηση πόρων
  • Αύξηση της παραγωγής
  • Βελτίωση της ποιότητας
  • Περιβαλλοντικά και οικολογικά φιλική μέθοδος
  • Εργαλείο διοικητικού σχεδιασμού και πρόβλεψης παραγωγής

Κόστος και απόσβεση

Ανάλογα τις δυνατότητες που παρέχουν και τον εξοπλισμό με τον οποίο συνοδεύονται (μοντέλο drone, φωτογραφικοί αισθητήρες, παραγωγικότητα), οι τιμές ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ και φτάνουν τα 40.000 ευρώ καθαρή αξία. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει πλήρη συστήματα, με τα απαραίτητα υποστηρικτικά λογισμικά και την απαιτούμενη εκπαίδευση. «Είναι ένα κόστος που μπορεί να το αντέξει ένας μέσος παραγωγός ή μια ομάδα παραγωγών. Εξάλλου, η αγροτική παραγωγή είναι εξοικειωμένη με πολύ υψηλότερα κόστη για αγορά εξοπλισμού και πρώτων υλών», αναφέρει ο ιδρυτής της GeoSense, με τεράστια εμπειρία στην αγορά των drones.

Η συντήρηση, όπως εξηγεί, είναι μάλλον το ευκολότερο κομμάτι, αφού στην περίπτωση του καινοτόμου «eBee» η λειτουργία του εξασφαλίζεται από ηλεκτρικό κινητήρα: «Τα συστήματα αυτά δεν έχουν service book, δηλαδή ανάγκη από τακτική συντήρηση και service. Στο πελατολόγιό μας υπάρχουν drones που έχουν συμπληρώσει περισσότερες από 160 ώρες πτήσης και έχουν περισσότερες από 560 πτήσεις στο ενεργητικό τους χωρίς ούτε ένα ευρώ συντήρηση. Επίσης, η εταιρεία μας παρέχει οργανωμένο τμήμα παροχής υπηρεσιών συντήρησης, ώστε να καλύπτουμε κάθε πιθανό πρόβλημα».

Σε ό,τι αφορά στην απόσβεση, σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξοικονόμηση χρημάτων είναι σίγουρη και γρήγορη σε καλλιέργειες υψηλής προσόδου, όπως η ελιά και το αμπέλι. Σε καλλιέργειες χαμηλής προσόδου, ωστόσο, τα οικονομικά οφέλη, άρα και η απόσβεση, εξαρτώνται κυρίως από δύο παράγοντες: την καλλιεργούμενη έκταση και τον βαθμό κατακερματισμού αυτής. «Αυτό που πιστεύουμε και επικοινωνούμε σε όλους τους παραγωγούς με τους οποίυς ερχόμαστε σε επαφή είναι να τολμήσουν και να επενδύσουν σε συνεργασίες (ομάδες παραγωγών), ώστε να αποκτήσουν το κρίσιμο μέγεθος και να εφαρμόσουν σύγχρονες τεχνικές και τεχνολογίες. Να τολμήσουν να φέρουν την τεχνολογία στον αγρό ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις χώρες που πρέπει να ανταγωνιστούν», καταλήγει ο κ. Ράμναλης. Τέλος, η απόσβεση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη χρήση, δηλαδή όσο πιο επιχειρησιακό είναι ένα τέτοιο σύστημα, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η απόσβεσή του. Το «eBee», παραδείγματος χάρη, ενσωματώνει υψηλό βαθμό αυτοματοποίησης. Αρα, μπορεί να παράγει έργο χωρίς την ανάγκη εξειδικευμένου χειριστή και, κατά συνέπεια, μικρότερο κόστος χρήσης. Παράλληλα, το βάρος του δεν ξεπερνά τα 735 γραμμάρια, ανάλογα με τον φωτογραφικό αισθητήρα, γεγονός που το καθιστά εύκολο στη μεταφορά του.

Εντυπώσεις των χρηστών στην Ελλάδα και ορισμένα παραδείγματα

Μέσα από τις επιδείξεις και παρουσιάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε χρήστες και φορείς, κοινή συνισταμένη, σύμφωνα με τη GeoSense, είναι ο εντυπωσιασμός από την παραγωγικότητα και την ακρίβεια των συστημάτων, το επίπεδο του αυτοματισμού -σχεδόν παντελής έλλειψη ανάγκης τηλεχειρισμού- και το πολύ μικρό μέγεθος και βάρος της συσκευής. «Στο πλαίσιο μιας σειράς πτήσεων πάνω από έναν πειραματικό αγρό καλαμποκιού στην περιοχή των Σερρών, εκτός των συμπερασμάτων σχετικά με τα φυτά, αναγνωρίσαμε και λάθη στη μηχανή σποράς, η οποία ακολουθούσε μια συστηματική συμπεριφορά. Σε κάθε γραμμή φύτευσης άφηνε “τρύπες” ανά τακτά διαστήματα», αναφέρει ο κ. Πολύχρονος, ενώ μας περιγράφει ακόμα μία περίπτωση σε περιοχή της Κατερίνης: «Σε μια πτήση πάνω από φυτεία ακτινίδιων και χωρίς να ξέρουμε τίποτε για το είδος της καλλιέργειας, επιστρέψαμε στον παραγωγό δίνοντάς του έναν χάρτη με σημειωμένα φυτά που “ξεχώριζαν” φασματικά από τα υπόλοιπα. Ηταν ένα γεγονός που δεν μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι τα συγκεκριμένα φυτά ήταν αρσενικά».

Αναπτυγμένη χρήση σε ΗΠΑ και Αυστραλία

Η χρήση των drones σε τεχνικές γεωργίας ακριβείας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, καθώς σε αυτές τις χώρες οι ιδιοκτησίες και οι εκτάσεις των αγροτεμαχίων είναι σημαντικά μεγαλύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ευρώπη. Συνεπώς, η ανάγκη για εύκολη και γρήγορη εποπτεία είναι επιτακτική. Τα τελευταία λίγα χρόνια και εξαιτίας της οικονομική κρίσης, της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για αγροτικά προϊόντα και του συνεχούς αυξανόμενου κόστους παραγωγής, έχουν γίνει σημαντικά βήματα και στην Ευρώπη, με πρωτοπόρο τη Γαλλία.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρισκόμαστε λίγο πριν από την εκκόλαψη. Ολο και περισσότεροι παραγωγοί αντιλαμβάνονται την ανάγκη νέων οργανωτικών δομών, ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών, ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και των εισροών, εφαρμογής πρακτικών εντατικής γεωργίας κ.λπ. Ολο και περισσότεροι γεωπόνοι ζητούν να μάθουν γι’ αυτή την τεχνολογία και συμμετέχουν στα διάφορα case studies που κάνουμε, συνεισφέροντας με τη δική τους τεχνογνωσία. Ολο και περισσότεροι συνεταιρισμοί αφήνουν πίσω το αμαρτωλό παρελθόν και αναζητούν τον εκσυγχρονισμό και την εξωστρέφεια. Για ευνόητους λόγους, δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα, με τους οποίους έχουμε υπογράψει μνημόνιο «συνεργασίας».


Ιnfo: Φιλικής Εταιρείας 15-17, 55535 Πυλαία, Θεσσαλονίκη
Tηλ.: +30 2310 953353, Fax: +30 2310 953350
www.geosense.gr, info@geosense.gr

Source:agro-business.gr

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.