Η Π.Α. αντικαθιστά τα αναγνωριστικά επανδρωμένα αεροσκάφη με UAV


Η Πολεμική Αεροπορία για πρώτη φορά στην ιστορία της αντικαθιστά τα επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα: Με απόφαση του ΑΑΣ τα αναγνωριστικά RF-4E Phantom (αναστέλλει την λειτουργία της στις 5 Μαΐου η 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης στις 5 Μαΐου) θα τα διαδεχθούν τα μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη της Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΜΕΑ/Φ) που σήμερα εδρεύει στην αεροπορική βάση του Ακτίου.

Η ΜΜΕΑ/Φ θα εδρεύει πλέον σην 110 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Λάρισας και πλέον το Αιγαίο θα καλύπτεται από την Μύκονο, μέχρι τον Αλεξανδρούπολη από τα UAV ΠΗΓΑΣΟΣ Ι/ΙΙ και σε δεύτερη φάση όταν παραληφθούν τα MALE Predator από τις ΗΠΑ (ή κάποια αντίστοιχα ισραηλινά) θα καλύπτεται και ολόκληρη η Α.Μεσόγειος.

Η ΜΜΕΑ/Φ με κωδικό κλήσης «ΑΧΕΡΩΝ» αποτελεί την πρώτη Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της ΠΑ που συγκροτήθηκε αρχικά ως Σμήνος τον Ιανουάριο του 2003 στην 131 Σμηναρχία Μάχης του Ακτιου Πρέβεζας, που σήμερα έχει μεταπέσει σε Αεροπορικό Απόσπασμα. 

Τον Μάιο του 2005 άρχισε η προσπάθεια για την κατασκευή του ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου ΜΕΑ κατηγορίας Μέσου Ύψους Μεγάλης Αυτονομίας (MALE) και τον Ιούλιο του 2006 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τροποποίησης του συνόλου των υφιστάμενων ΜΕΑ, καθώς και των αντίστοιχων Σταθμών Εδάφους. Από το 2007 η Μονάδα συμμετέχει στις Διακλαδικές Ασκήσεις ΗΝΙΟΧΟΣ και ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ενώ το ίδιο έτος αποκτήθηκε Επίγειο Σύστημα Δορυφορικής Ζεύξης (SATCOM) για τα ΜΕΑ ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ Block 1.

Τον Δεκέμβριο του 2008 το Σμήνος οργανώθηκε σε Πολεμική Μοίρα, εισάγοντας την ΠΑ σε μία νέα εποχή αεροπορικών επιχειρήσεων και εκπαιδεύοντας έναν πυρήνα σχεδιαστών επιχειρήσεων ΜΕΑ, χειριστών και τεχνικού προσωπικού.

Εναλλακτική λύση από τα αμερικανικά Predator είναι η χρονομίσθωση (leasing), από το Ισραήλ. Στην βασική του σύνθεση, το σύστημα θα περιλαμβάνει έναν σταθμό εδάφους, δύο αεροχήματα, συλλογές διαμόρφωσης σε αισθητήρες (ηλεκτροπτικούς/υπέρυθρους, ραντάρ), ασύρματες και δορυφορικές επικοινωνίες και συλλογές υποστήριξης. Αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούν τη διάρκεια της χρονομίσθωσης για περίοδο τριών ετών με δικαίωμα προαίρεσης (option) την απόκτηση κυριότητας.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.