Μία μικροσκοπική… «ακίδα» κατά UAV


Τη δυνατότητα ενός κατευθυνόμενου βλήματος να εμπλέξει και καταστρέψει ένα μη επανδρωμένο αερόχημα δοκίμασαν οι μηχανικοί όπλων του Τμήματος Όπλων του Κέντρου Ναυτικού Αεροπορικού Πολέμου (Naval Air Warfare Center Weapons Division – NAWCWD) του Ναυτικού των ΗΠΑ στο πεδίο δοκιμών China Lake στην Καλιφόρνια.

Όπως ανακοινώθηκε οι δοκιμές έλαβαν χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 και το βλήμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το μεγέθους (μήκος 63,5 εκατοστών), χαμηλού βάρους (2,5 κιλών) και υψηλής ακριβείας Forward Firing Miniature Munition – F2M2 (εμπρόσθιας βολή μικροσκοπικό πυρομαχικό) που φέρει την ονομασία Spike και έχει αναπτυχθεί από το NAWCWD.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής δύο βλήματα Spike επέδειξαν τη δυνατότητα κατάρριψης ισάριθμων μη επανδρωμένων οχημάτων Outlaw (κατηγορίας [Class 2] κατά την ταξινόμηση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Το ένα βλήμα προσέβαλε τον στόχο χρησιμοποιώντας πυροσωλήνα προσέγγισης, ενώ το δεύτερο βλήμα με πυροσωλήνα που ενεργοποιήθηκε με την απευθείας πρόσκρουση επί του στόχου.Για την επίδειξη ο εκτοξευτής του Spike είχε εγκατασταθεί επί κατευθυνόμενης από ραντάρ γυροσκοπικής βάσης που διατηρούσε τον στόχο εντός του πεδίου θέασης του εντοπιστή του βλήματος καθώς ο χειριστής εκτελούσε εγκλωβισμό, ιχνηλάτηση και εμπλοκή του στόχου.

Της επιτυχούς επίδειξης είχε προηγηθεί το 2013 η συνεργασία της ομάδας προγράμματος Spike με το Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανικής Όπλων του Στρατού των ΗΠΑ (ARDEC: Armaments Research, Development and Engineering Center).


Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το ARDEC είχε αιτηθεί στη συμμετοχή της ομάδας Spike στη δοκιμή ενός συστήματος άμυνας φαλάγγων με τη χρήση παρόμοιας γυροσκοπικής βάσης. Επίσης, ο Στρατός παρείχε τον πυροσωλήνα προσέγγισης που χρησιμοποιήθηκε και στη δοκιμή του Δεκεμβρίου.

Μετά την επιτυχή δοκιμή η ομάδα των μηχανικών του προγράμματος συνεχίζει να βελτιώνει το σύστημα ελέγχου πυρός, τις διαδικασίες συναρμολόγησης του όπλου και τους αλγόριθμους που ελέγχουν τη λειτουργία του με σκοπό την αύξηση των επιδόσεων.


Σκοπός του προγράμματος Forward Firing Miniature Munition είναι η ανάπτυξη ενός χαμηλού κόστους και υψηλής αποδοτικότητας όπλου για την αντιμετώπιση αναδυόμενων απειλών με δυνατότητες που δεν διατίθενται από τα υφιστάμενα όπλα. Μία τέτοια απειλή είναι η αντιμετώπιση ταχέων σκαφών κρούσης που επιχειρούν ως σμήνος.

Σε αυτή την περίπτωση, το Spike θα μπορούσε εντός μίας πολυστρωματικής άμυνας να καλύπτει τα κενά. Ας σημειωθεί, ότι σε δοκιμές που έγινε στο πεδίο βολών Point Mugu, το Spike έχει επιτύχει απευθείας πλήγματα κατά κινούμενων, μικρού μεγέθους, παράκτιων ταχέων σκαφών κρούσης.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.