Επιτήρηση ελαιώνα με… drones


Στη Χαέν της Ισπανίας παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα του σχεδίου MOCHUELO (κουκουβάγια), ενός πιλοτικού προγράμματος που χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα, τα γνωστά μας drones, για εργασίες ασφάλειας και επιτήρησης ελαιώνων και άλλων αγροτικών εκτάσεων στην περιοχή της Χαέν.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε, μετά από συμφωνία συνεργασίας των τοπικών αρχών της Χαέν με το Ίδρυμα Αεροναυπηγικής της Ανδαλουσίας (FADA). Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και του ιδρύματος αεροναυπηγικής υπογράμμισαν τη σημασία του προγράμματος τόσο για τον αγροτικό κλάδο, όσο και για άλλους τομείς της οικονομίας.

Στην πρωτοβουλία έλαβαν μέρος μηχανικοί και ειδικοί του Κέντρου Ανώτερων Αεροναυπηγικών Τεχνολογιών (CATEC), του κέντρου ATLAS (το οποιό εδρεύει στην περιοχή της Χαέν), οργανισμών που εποπτεύονται από τη FADA. Για την επιτυχία του προγράμματος έγινε χρήση drones, εξοπλισμένων με κάμερες ορατού φάσματος, υπερύθρων, θερμογραφικές κάμερες, καθώς και με διάφορους άλλους αισθητήρες. Ο εξοπλισμός αυτός επέτρεψε στα drones να εντοπίσουν αντικείμενα ενδιαφέροντος και να τα καταγράψουν λεπτομερώς και σε υψηλή ανάλυση.

Στόχος ήταν να αποδειχτεί η βιωσιμότητα και λειτουργικότητα αυτών των τεχνολογιών για την επιτήρηση από απόσταση και τον εντοπισμό και ταυτοποίηση ύποπτων ατόμων, οχημάτων και δραστηριοτήτων και η ικανότητά τους να αποτρέψουν εισβολές, κλοπές και φθορές στους ελαιώνες. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος έγινε σε ελαιώνες έκτασης 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας, μπορεί να είναι κατάλληλη για οποιοδήποτε τύπο αγροτικής καλλιέργειας.

Ο γενικός διευθυντής της FADA, Joaquín Rodríguez Grau, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένες τεχνολογίες μπορούν να εφαρμοστούν σε μια μεγάλη γκάμα οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και για περιβαλλοντικούς λόγους, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και αλλού. 

Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.