Τα drones «δουλεύουν» για τους αγρότες


Τα drones είναι τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα που ελέγχονται είτε από κάποιον απομακρυσμένο χειριστή είτε αυτόνομα ακολουθώντας κάποιο προκαθορισμένο σχέδιο πτήσης. Μπορεί να είναι πολυκόπτερα (τρικόπτερα, τετρακόπτερα, εξακόπτερα κοκ) ή και αεροπλάνα.

Πολλοί αναφέρονται με τον όρο drones και γενικότερα σε οποιοδήποτε μη επανδρωμένο όχημα ελέγχεται από απόσταση ή από κάποιο προκαθορισμένο σχέδιο άσχετα με το που δραστηριοποιείται:

ξηρά – unmanned ground vehicles (UGVs)
θάλασσα – unmanned marine vehicles (UMVs) και
αέρα – unmanned aerial vehicles (UAVs)

Άλλοι πάλι δε χρησιμοποιούν τον όρο drone για τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα γιατί θεωρούν ότι η ονομασία drone παραπέμπει σε στρατιωτικές αποστολές. Και πριν από κάποια χρόνια έτσι ήταν. Η κατάσταση όμως έχει αλλάξει και τώρα οι περισσότεροι όταν αναφέρονται στα drones έχουν στο μυαλό τους έχουν τα πολυκόπτερα (multicopters, multirotors).

Τα πολυκόπτερα είναι τηλεχειριζόμενα ιπτάμενα οχήματα των οποίων η κίνηση και ευστάθεια στον αέρα οφείλεται στην ώθηση των κινητήρων τους. Είναι αεροδυναμικά ασταθή και απαιτούν on-board υπολογιστή (flight controller – ελεγκτής πτήσης) για να πετάξουν με σταθερότητα. Ο υπολογιστής αυτός συνδυάζει δεδομένα από τους αισθητήρες που διαθέτει (γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, βαρόμετρο και GPS) για να υπολογίσει την κατάσταση και τη θέση του οχήματος.

Το τετρακόπτερο είναι η πιο δημοφιλής κατηγορία πολυκοπτέρων. Το τετρακόπτερο έχει 4 κινητήρες, με τον κάθε κινητήρα-προπέλα να λειτουργεί με αντίθετη φόρα από τον διπλανό του. Το τετρακόπτερο ελέγχει την κίνηση του αυξάνοντας και μειώνοντας τις στροφές των κινητήρων του.

Αποτελούν «προέκταση» των ματιών του παραγωγού, καθώς βοηθούν τους αγρότες να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους από τη… στρατόσφαιρα. Ελέγχουν τεράστιες γεωργικές εκτάσεις μέσα σε λίγα μόλις λεπτά και ανιχνεύουν ασθένειες σε φυτά και δέντρα, αποτυπώνοντας με ακρίβεια στον χάρτη «ανωμαλίες» πολύ πριν από την πολυπόθητη ώρα της συγκομιδής. Ο λόγος για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γνωστά με τον αγγλικό όρο «drones», τα οποία αξιοποιούν ολοένα και περισσότεροι Ελληνες αγρότες ως χρήσιμα εργαλεία, προκειμένου όχι μόνο να αυξήσουν την παραγωγή τους, αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα των καλλιεργούμενων προϊόντων.

H ενσωμάτωση των drones ως μεθόδου βελτιστοποίησης της καλλιεργητικής δραστηριότητας προσφέρει και εξοικονόμηση χρημάτων. Μέσα από τα δεδομένα, δηλαδή, που συγκεντρώνουν οι χρήστες, μπορούν να επιτύχουν την ορθολογικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το υψηλό κόστος των εισροών σε μια αγροτική παραγωγή, όπως είναι τα καύσιμα, τα λιπάσματα, τα είδη φυτοπροστασίας και ο μηχανολογικός εξοπλισμός.

«Σκανάρουν» τις καλλιέργειες σε χρόνο dt

Πρόκειται για μια “έξυπνη” τεχνολογία που μπορεί να προσφέρει σε όλες τις καλλιέργειες
Ενα drone προσαρμοσμένο στην υποστήριξη μιας αγροτικής εκμετάλλευσης αποτελεί την προέκταση των ματιών του παραγωγού: Σκεφτείτε ότι μπορεί μέσα σε 45 λεπτά πτήσης να αποτυπώσει εκτάσεις που φτάνουν τα 8–10 χιλιόμετρα (8.000-10.000 στρέμματα). Αφού προσγειωθεί, μέσα από μια γρήγορη επεξεργασία στο πεδίο, που διαρκεί 15-20 λεπτά, θα δώσει στον παραγωγό μια πρώτη εικόνα της κατάστασης της καλλιέργειας, ενημερώνοντάς τον -με πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας- για πιθανά προβλήματα στην εξέλιξη των φυτών

Ετσι, ο παραγωγός, όντας στο πεδίο, θα εντοπίσει τη θέση αλλά και την έκταση των πιθανών προβλημάτων και, με χρήση μιας συσκευής, όπως ένα “έξυπνο” κινητό τηλέφωνο που διαθέτει GPS, θα μπορεί να κατευθυνθεί προς τα ύποπτα σημεία για να εκτιμήσει την κατάσταση. Στη συνέχεια θα συλλέξει συγκεκριμένα δείγματα φυτών ή/και εδάφους, τα οποία θα παραδώσει στον ειδικό επιστήμονα-γεωπόνο, προκειμένου να εκτιμήσει το πρόβλημα για να αποφασίσει τη στρατηγική αντιμέτρων που θα ακολουθηθεί, όπως, παραδείγματος χάρη, λίπανση, χημικός ψεκασμός κ.λπ.

Χρειάζονται ειδικές γνώσεις/εξοπλισμός;

H εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην απλούστευση της λειτουργίας των drones, τα οποία μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν μόνο για στρατιωτικές επιχειρήσεις

Μπορεί να είναι μια αυτόνομη πτητική μηχανή, εξοπλισμένη με ειδικό φωτογραφικό αισθητήρα, η οποία συνοδεύεται από τα απαραίτητα λογισμικά, τόσο για τη δημιουργία σχεδίου πτήσης και για την εκτέλεση αυτής όσο και για την ανάλυση των δεδομένων με σκοπό την παραγωγή των τελικών χαρτών .

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει μια ευχέρεια στη χρήση Η/Υ, να έχει ένα βασικό επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας και να επενδύσει προσωπικό χρόνο. Ανάλογα με το γνωστικό υπόβαθρο, αυτός ο χρόνος είναι από μερικές ώρες έως 3-4 ημέρες, ώστε να είναι σε θέση να εξάγει τα δεδομένα (χάρτες κ.λπ.) και να παράγει στοιχεία έτοιμα προς ερμηνεία

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της γεωργίας, υπάρχουν έτοιμα μοντέλα υπολογισμού παραμέτρων σχετικών με την υγεία των φυτών. Πέραν αυτών, για την εξειδίκευση σε κάποιο παθογόνο και για τον αυτόματο εντοπισμό του απαιτούνται επιπλέον γνώσεις σε επιστήμες όπως η στατιστική και η γεωπονία. Τέλος, απαιτούνται χρονικές σειρές δεδομένων ώστε να συσχετιστεί ο φασματικός εντοπισμός ενός παθογόνου σε μια συγκεκριμένη καλλιέργεια.


Τι δεδομένα καταγράφει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και τι προσφέρουν στον αγρότη;

Τα δεδομένα που καταγράφει ένα drone είναι η ανάκλαση των φυτών σε διάφορα φάσματα στο ορατό και πέραν του ορατού φάσματος. Με απλά λόγια, είναι μια σειρά φωτογραφιών που έχουν ληφθεί συστηματικά κατά την πτήση, ώστε μέσα από κατάλληλη επεξεργασία να δώσουν ένα μωσαϊκό υψηλής ακρίβειας της ανάκλασης των φυτών στα διάφορα φάσματα, το οποίο αγγίζει ακόμα και τα 2 εκ.!

Ανάλογα με τον αισθητήρα, στο ορατό φάσμα μπορούμε να αποτυπώσουμε με ακρίβεια 2-4 εκ. τον φυσικό χώρο και να μελετήσουμε υψομετρία, κλίσεις εδάφους, λεκάνες συγκέντρωσης/απορροής νερού, ύψος φυτών, φυτομάζα κ.λπ. Σε φάσματα πέραν του ορατού, μπορούμε εύκολα και με ακρίβεια να εντοπίσουμε προβλήματα στη φωτοσύνθεση, άρα και στην υγεία των φυτών μιας καλλιέργειας. Για παράδειγμα, με χρήση του δείκτη βλάστησης NDVI μπορούμε να αποτυπώσουμε την “υγεία” ενός φυτού ή με τον θερμικό αισθητήρα να μελετήσουμε φαινόμενα stress λόγω έλλειψης νερού

Ως τεχνολογία η χρήση της φωτογραμμετρικής μεθοδολογίας αποτύπωσης, με drones, είναι πλέον ιδιαίτερα προσιτή και δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας δεδομένων μεγάλου όγκου καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με μια πτήση διάρκειας 40 λεπτών μπορούν να συλλεχθούν δεδομένα έκτασης μέχρι και 3.500 στρεμμάτων. Αν η συγκεκριμένη εργασία επιθεώρησης ακολουθούσε την παραδοσιακή οδό θα χρειάζονταν καταρχήν ημέρες, δεν θα αποτυπωνόταν το αποτέλεσμα με τον ίδιο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη την αρχή που λέει «ό,τι μπορείς να δεις από ψηλά σε ένα χωράφι με ένα επανδρωμένο αεροσύστημα, δεν μπορείς να το δεις με γυμνό μάτι από οποιοδήποτε άλλο σημείο της έκτασής σου.

Πόσο αξιόπιστα είναι τα στοιχεία που προσφέρει ένα drone;

Με τη βοήθεια ενός drone μπορεί να εντοπιστεί με πολύ μεγάλη ακρίβεια η χωρική διάσταση μιας «ανωμαλίας» σε μια καλλιέργεια, με πολύ υψηλά ποσοστά.

Συνεπώς, με τη χρήση αυτής της ιπτάμενης γεωργικής τεχνολογίας, ένα πρόβλημα μπορεί να εντοπιστεί εγκαίρως, ενώ παράλληλα εκτιμάται με ακρίβεια εκτός από την έκταση και η χωρική του θέση. Ετσι, η στρατηγική ανάσχεσης εφαρμόζεται τοπικά.

Μια τέτοια πρακτική γεωργίας ακριβείας βελτιώνει τον χρόνο αντίδρασης, μειώνει τις εισροές, βελτιώνει την ποιότητα και οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή

Επιπλέον, σε ποσοστό που φτάνει το 70% μπορούμε και ανιχνεύουμε την “ανωμαλία” πριν ακόμα γίνει ορατή με γυμνό μάτι

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τον αγρότη;

  • Μεγάλη ικανότητα ανίχνευσης
  • Υψηλή ταχύτητα αντίδρασης
  • Μείωση των εισροών
  • Εξοικονόμηση πόρων
  • Αύξηση της παραγωγής
  • Βελτίωση της ποιότητας
  • Περιβαλλοντικά και οικολογικά φιλική μέθοδος
  • Εργαλείο διοικητικού σχεδιασμού και πρόβλεψης παραγωγής

Αναπτυγμένη χρήση σε ΗΠΑ και Αυστραλία

Η χρήση των drones σε τεχνικές γεωργίας ακριβείας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, καθώς σε αυτές τις χώρες οι ιδιοκτησίες και οι εκτάσεις των αγροτεμαχίων είναι σημαντικά μεγαλύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ευρώπη. Συνεπώς, η ανάγκη για εύκολη και γρήγορη εποπτεία είναι επιτακτική. Τα τελευταία λίγα χρόνια και εξαιτίας της οικονομική κρίσης, της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για αγροτικά προϊόντα και του συνεχούς αυξανόμενου κόστους παραγωγής, έχουν γίνει σημαντικά βήματα και στην Ευρώπη, με πρωτοπόρο τη Γαλλία.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.