Τα εμπόδια στην χρήση UAV για μεταφορά ανθρώπων

Δοκιμαστικές πτήσεις πρωτότυπου ιπτάμενου αυτοκινήτου πραγματοποίησε
στα τέλη του 2016 η ισραηλινή Urban Aeronautics.
Επιχειρηματίες και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται ώστε να δημιουργήσουν ένα ιπτάμενο όχημα το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει τους οδηγούς με ασφάλεια πάνω από την κίνηση. Μεταξύ των εταιρειών που μάχονται για τα πρωτεία στον χώρο είναι και η Airbus. Τα περισσότερα οχήματα, πάντως, δεν μοιάζουν με αυτοκίνητα καθόλου. Τυπικά διαθέτουν πολλούς μικρούς έλικες που τους επιτρέπουν να απογειώνονται και να προσγειώνονται κάθετα, όπως τα ελικόπτερα, ενώ χρησιμοποιούν ηλεκτροκινητήρες.

Βέβαια, είναι ακόμη αρκετά επίφοβο τα ιπτάμενα αυτά «αυτοκίνητα» να γίνουν πραγματικότητα. Τα εμπόδια πολλά, τόσο τεχνολογικά όσο και χωροταξικά. Από τη μία η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη σε τέτοιο βαθμό ώστε να επιτρέπει στα οχήματα αυτά να είναι χρηστικά, ενώ από την άλλη δεν δείχνει να υπάρχει ξεκάθαρη λύση ώστε να μπορούν τα οχήματα αυτά να πετούν πάνω από τις πόλεις με ασφάλεια και χωρίς συγκρούσεις.

Καταλυτική στην ανάπτυξη του προϊόντος αυτού έχει υπάρξει και η συμβολή της Uber, μιας εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες μεταφορών μέσω Ιντερνετ. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία αυτή δεν σχεδιάζει να αναπτύξει η ίδια ένα τέτοιο όχημα, δείχνει μεγάλη πίστη στην ιδέα ενώ ασκεί συμβουλευτικό ρόλο σε εταιρείες του χώρου αυτού. Στο πλαίσιο αυτό εξέδωσε μια 98σέλιδη έκθεση σχετικά με την προοπτική των οχημάτων αυτών ως ταξί τόσο αυτόνομων όσο και με πιλότο.

Οι μπαταρίες

Βασικό εμπόδιο που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες, εκτός από αυτό του κόστους, είναι αναμφισβήτητα το τεχνολογικό. Παρά τη ραγδαία ανάπτυξη των υπολογιστών, η οποία επιτρέπει τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων των αεροσκαφών αυτών, τροχοπέδη αποτελούν οι μπαταρίες. Σύμφωνα με ειδικούς, δεν βρίσκονται ακόμα σε θέση να διατηρούν το αεροσκάφος εν πτήσει για αρκετή ώρα, τόσο για να είναι χρηστικό όσο και για να είναι επικερδές στην περίπτωση που αυτό χρησιμοποιηθεί ως ταξί.

Ταυτόχρονα, προβλήματα παρουσιάζουν και η διαχείριση της κίνησης και η αποφυγή συγκρούσεων. Είναι σαφές ότι οι παρούσες υποδομές, δεν είναι σε θέση να επεκταθούν σε τέτοιο βαθμό προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τόσο πολλά αεροσκάφη πάνω από πυκνοκατοικημένες περιοχές. Στον τομέα αυτό εργάζεται ακόμα και η ΝΑSΑ, καθώς απαιτείται μια ολοκληρωτικά διαφορετική λύση ώστε να είναι σε θέση να στηρίξει τα ιπτάμενα αυτοκίνητα.

Ετσι, το πραγματικό ερώτημα δεν είναι κατά πόσον μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα τέτοιο όχημα, αλλά εάν είναι σε θέση να λειτουργήσει στις συνθήκες του μέλλοντος.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.