Ανησυχία για τα drones στη Βρετανία


Εντείνεται η ανησυχία στους αιθέρες της Βρετανίας καθώς τα “παρ ‘ολίγον” ατυχήματα αεροσκαφών με drones τριπλασιάστηκαν το 2016. Συγκεκριμένα, υπήρξαν 23 περιστατικά Κατηγορίας Α -σοβαρός κίνδυνος σύγκρουσης- σε σχέση με τα 8 που έγιναν στη Βρετανία το 2015.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας, πάνω από δύο εκατομμύρια drones κυκλοφορούν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και η αύξηση των επικίνδυνων περιστατικών έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις αρχές καθώς φοβούνται μην προκληθεί δυστύχημα

Συνολικά 13 από τα συγκεκριμένα περιστατικά αφορούν επιβατικά αεροπλάνα στα αεροδρόμια του Λονδίνου το 2016.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι περιπτώσεις του Heathrow όπου ο κίνδυνος σύγκρουσης εκτιμήθηκε από τους υπεύθυνους ως «υψηλός» περιλαμβάνουν ένα Α320 κοντά στο Shard στις 18 Ιουλίου, ένα Α320 κοντά στο Osterley Park, δυτικά του Λονδίνου την 1η Μαΐου, ένα A320 πάνω από το East Barnet, βόρεια του Λονδίνου στις 15 Αυγούστου, ένα A321 που προσέγγιζε το αεροδρόμιο στις 28 Μαρτίου, ένα Α320 που απογειωνόταν στις 14 Φεβρουαρίου και ένα Α320 κοντά στο Slough στις 30 Μαρτίου.

Ένα αεροσκάφος E190 που είχε αφήσει το αεροδρόμιο της πόλης στις 20 Ιουλίου είχε εμπλακεί σε ένα περιστατικό με drone που είχε «μέτριο» κίνδυνο σύγκρουσης, ενώ ένα drone ήρθε κοντά σε ένα Boeing 737 περίπου 11 μίλια βορειοανατολικά του Stansted στις 3 Μαΐου.


Από τα άλλα περιστατικά της κατηγορίας Α, υπήρχαν δύο στο Manchester International και ένα στα αεροδρόμια Manchester City, Λίβερπουλ και Γλασκόβης.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της βουλευτή του Richmond Park, Sarah Olney, η οποία ανέφερε στην Evening Standard πως: «Σε λάθος χέρια, τα drones θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των επιβατών και χιλιάδες άλλων στο έδαφος. Θα πρέπει να υπάρχει μια ετήσια έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα επεισόδια με drones πάνω από το Λονδίνο και άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε εξέλιξη βρίσκονται δοκιμές για το τι θα συμβεί εάν κάποιο drone χτυπούσε σε παράθυρο ή στην άτρακτο κάποιου επιβατικού αεροσκάφους.

Οι πιλότοι από την πλευρά τους προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου πριν υπάρξει κάποια σύγκρουση, αφού ουσιαστικά κάποια επικίνδυνη προσέγγιση συμβαίνει κάθε εβδομάδα.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.