Κανόνες πτήσης για τα drones

Ο κόσμος φαίνεται ακόμη πιο όμορφος από ψηλά, και με τη βοήθεια των drones ακόμη και ερασιτέχνες φωτογράφοι μπορούν να κάνουν συναρπαστικές λήψεις.


Ζευγάρι μπλόγκερ από τη Βαυαρία μέσα σε 11 μήνες γύρισαν 13 χώρες και με τη βοήθεια ενός μικροσκοπικού drone αποτύπωσαν πανέμορφα τοπία

Οπως το ζευγάρι μπλόγκερ από τη Βαυαρία, η Ναντίν και ο Φραντς, που μέσα σε 11 μήνες γύρισαν 13 χώρες και με τη βοήθεια ενός μικροσκοπικού drone αποτύπωσαν πανέμορφα τοπία, τα οποία μπορεί κανείς να δει στο ourdays.de. Η θαυματουργή αυτή συσκευή, που μοιάζει να ήρθε από το μέλλον, κερδίζει διαρκώς έδαφος και αποκτά φανατικούς χρήστες, είτε σε επαγγελματικό είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Αλλωστε λύνει τα χέρια πρωτίστως των επαγγελματιών, καθώς έχει πάρα πολλές εφαρμογές που είτε είναι πολύ ακριβές είτε πολύ χρονοβόρες με τις συμβατικές μεθόδους. Η χρήση των drones, όμως, ιδιαίτερα από τους ερασιτέχνες, δεν διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες, με αποτέλεσμα να επικρατεί... αναρχία στον αέρα.

Η αγορά ανθεί. Υπολογίζεται ότι μέσα στον χρόνο που φεύγει πουλήθηκαν δέκα εκατομμύρια μη επανδρωμένες ιπτάμενες συσκευές με κάμερες, μια αύξηση 160% σε σχέση με πέρυσι. Γι' αυτό στο παιχνίδι μπαίνουν και μεγάλες εταιρείες κατασκευής μικροτσίπ, όπως η Intel, που συνεργάζονται με εταιρείες τεχνολογίας που παράγουν drones.

Εταιρείες όπως η Amazon, που χρησιμοποιεί τις μη επανδρωμένες συσκευές για την παράδοση των προϊόντων της, ή άλλες επιχειρήσεις που θέλουν να παρακολουθήσουν για παράδειγμα τη διαφοροποίηση της θερμοκρασίας σε απομακρυσμένα σημεία ή τη λειτουργία ανεμογεννητριών, συνήθως ζητούν ειδική άδεια και καταθέτουν σχέδιο πτήσης. Οι ιδιώτες, όμως, που μπορούν να αγοράσουν ένα μικρό drone για μερικές εκατοντάδες ευρώ μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Οι ειδικοί θεωρούν ζήτημα χρόνου να υπάρξει κάποιο δυσάρεστο συμβάν με πρόσκρουση drone σε τουρμπίνα αεροπλάνου, ενώ δεν έχουν λείψει περιστατικά τραυματισμού και μάλιστα σοβαρού.

Μέχρι στιγμής, κάθε χώρα θεσπίζει τους δικούς της κανόνες, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, δεν είναι καν ενιαίοι για όλη την επικράτεια. Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για αυστηροποίηση των κανονισμών περιλαμβάνουν περιορισμούς στο ύψος το οποίο μπορούν να πετάξουν τα drones και στην απόσταση που μπορούν να διανύσουν χωρίς να βρίσκονται στο οπτικό πεδίο του χειριστή. Ακόμη, εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν πινακίδες «κυκλοφορίας» στα drones το βάρος των οποίων ξεπερνά τα 230 γραμμάρια και άρα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες ή τραυματισμούς. Στον χορό έχει μπει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς μετά τις ΗΠΑ οι ευρωπαϊκές χώρες είναι εκείνες που πρωτοστατούν στη χρήση drones. Σύντομα αναμένεται λοιπόν να υπάρξουν συγκεκριμένοι κανόνες, ένας μίνι... κώδικας εναέριας κυκλοφορίας για ιδιώτες.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.