Τα drones πολύτιμο εργαλείο των τοπογράφων


Σε ορισμένα επαγγέλματα τα drones είναι πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο, προσφέροντας νέες δυνατότητες. Ενας από τους κλάδους αυτούς είναι οι τοπογράφοι, που ως ειδικοί για την αποτύπωση του χώρου βρίσκουν στα drones νέες εφαρμογές.

Ειδικά για τους τοπογράφους, τα drones ανοίγουν νέους ορίζοντες. «Για παράδειγμα, στη φωτογράφιση ενός μνημείου, η θέση της μηχανής περιορίζει. Με τις παραδοσιακές μεθόδους, θα έπρεπε η μηχανή να “στηθεί” πολύ μακριά και να έχει υψηλή ανάλυση ώστε να έχεις καλό αποτέλεσμα», εξηγεί ο Γιάννης Τριγώνης, τοπογράφος. «Με τη βοήθεια ενός drone πετυχαίνεις μια ομοιόμορφη φωτογράφηση του μνημείου από όλες τις όψεις, ακόμα και από πάνω, αποκτώντας μια τρισδιάστατη εικόνα της κατάστασής του».

Εκτός από την ποιότητα του αποτελέσματος, η χρήση drones επέτρεψε στους τοπογράφους να κάνουν πράγματα σχεδόν αδύνατα στο παρελθόν. Για παράδειγμα, ο τοπογράφος Απόστολος Ντέρης κατέγραψε με τη βοήθεια drone έναν βράχο με ένα μοναστήρι στα Μετέωρα. «Είναι κάτι που λόγω ύψους δεν θα μπορούσε παλαιότερα να γίνει», εξηγεί. «Σήμερα μπορούμε να κάνουμε μια εκπληκτικής ακρίβειας τρισδιάστατη απεικόνιση».

Ενα drone για επαγγελματική χρήση ξεκινά από τα 1.000 ευρώ και η τιμή του... ξεφεύγει, ανάλογα με τις απαιτήσεις. «Αν θέλεις ένα μοντέλο με μεγαλύτερη αυτονομία, που να πηγαίνει σε μεγαλύτερο ύψος και να μπορεί να κουβαλήσει βαρύτερη μηχανή, τότε ξεκινάς από τα 10.000 ευρώ», εξηγεί ο κ. Καλογιαννάκης.

Ακριβό είναι και το λογισμικό που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία του υλικού, αλλά και το κόστος της ασφάλισής του, που σύντομα θα είναι υποχρεωτική. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα εκδόθηκε ο πρώτος κανονισμός από την ΥΠΑ για τα drones, σύμφωνα με τον οποίο τα μεγαλύτερα από αυτά πρέπει να λαμβάνουν άδεια πτήσης. Η χρήση ενός drone βέβαια, ακόμα και από επαγγελματίες, δεν είναι απλή υπόθεση. «Κατ’ αρχάς αποκλείεται με αέρα ή βροχή. Επιπλέον υπάρχουν και κίνδυνοι που δεν μπορείς να προβλέψεις: λ.χ. άκουσα μια περίπτωση, όπου ένα drone που χρησιμοποιούνταν σε ένα εργοτάξιο στα Σκόπια καταρρίφθηκε από παρακείμενη ΝΑΤΟϊκή βάση, γιατί θεωρήθηκε ύποπτο.

Τώρα μαθαίνουμε ότι αναπτύσσονται λογισμικά ώστε οι υπηρεσίες ασφαλείας να μπορούν να πάρουν τον έλεγχο ενός drone, αν το επιθυμούν. Πάντως όταν πετάς ένα drone πρέπει να υπολογίζεις και άλλους παράγοντες εκτός από τον καιρό, όπως τα εμπόδια. Αν θέλεις να πετάξεις πάνω από ένα δάσος, πρέπει να υπολογίσεις σε ποιο ύψος φθάνουν τα δέντρα αν δεν θες να “κλαις” τον εξοπλισμό σου».

Source
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.