Προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης drones θέλει το αμερικανικό Πεντάγωνο


Μέσω της χρήσης τεχνολογιών που θα μπορούν να κοιτούν πάνω και μέσα από κτίρια, οι κόμβοι αυτοί θα μπορούν να παρακολουθούν τα drones ακόμα και όταν αυτά χάνονται από το οπτικό πεδίο.

Καθώς η χρήση των drones εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι αριθμοί τους αυξάνονται σημαντικά, και άρα και η απειλή που μπορεί να αποτελέσουν ως επιθετικά ή κατασκοπευτικά μέσα.

Το θέμα αυτό απασχολεί τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, και για αυτόν τον λόγο η DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου ξεκίνησε το πρόγραμμα Aerial Dragnet, με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογιών οι οποίες θα επιτρέπουν τη συνεχή παρακολούθηση του συνόλου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS- unmanned aerial systems) σε μια αστική περιοχή, σε ύψος κάτω των 1.000 ποδών (300 μέτρων) σε μια μεγάλη πόλη.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της DARPA, η έμφαση δίνεται στην προστασία στρατιωτικών δυνάμεων που επιχειρούν μέσα σε αστικά περιβάλλοντα, ωστόσο ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα και για σκοπούς πολιτικής προστασίας, και συγκεκριμένα για προστασία μεγάλων πόλεων από τρομοκρατικές επιθέσεις με drones.

Αν και αναπτύσσονται αρκετά συστήματα για την παρακολούθηση μικρών UAS σε ανοιχτούς χώρους, κατά κανόνα δυσκολεύονται σε πόλεις, και για αυτό το Aerial Dragnet επιδιώκει εξαρχής τη δυνατότητα παρακολούθησης σε αστικές περιοχές, χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή, και σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εντοπισμού απειλών χαμηλής ταχύτητας και μικρού υψομέτρου. Η ιδέα είναι η δημιουργία ενός δικτύου «κόμβων» παρακολούθησης, που ο καθένας θα παρακολουθεί μία γειτονιά, πιθανότατα πάνω σε ένα «αμυντικό» drone ο ίδιος.

Μέσω της χρήσης τεχνολογιών που θα μπορούν να κοιτούν πάνω και μέσα από κτίρια, οι κόμβοι αυτοί θα μπορούν να παρακολουθούν τα drones ακόμα και όταν αυτά χάνονται από το οπτικό πεδίο.

Το αποτέλεσμα θα είναι μια συνεχώς ανανεωνόμενη επιχειρησιακή εικόνα του εναέριου χώρου, που θα διοχετεύεται στους επόπτες του συστήματος μέσω ασφαλών data links. Επίσης, επιδιώκεται να είναι δυνατή η αύξηση της κλίμακας του συστήματος και η εύκολη αναβάθμισή του, για να προσαρμόζεται γρήγορα στα δεδομένα διαφορετικών περιοχών.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.