Tα drones και η νέα αγροτική οικονομίαΜε γοργούς ρυθμούς αλλάζει η δομή της αγροτικής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς στο γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης της αυξημένης ζήτησης και των μειωμένων πόρων, εισάγονται στην παραγωγική διαδικασία νέες τεχνολογίες όπως είναι τα ρομποτικά συστήματα, τα GPS και τα drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη).

Η νέα «τεχνολογική επανάσταση» στον πρωτογενή τομέα έχει ως αιχμή τη... «γεωργία ακριβείας», η οποία στοχεύει στη διαχείριση των εισροών σε έναν αγρό ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των καλλιεργειών. Περιλαμβάνει τεχνολογίες που βασίζονται σε δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων δορυφορικού εντοπισμού θέσης, όπως το GPS, της τηλεπισκόπησης και του Διαδικτύου.

Οι αγρότες που χρησιμοποιούν τη γεωργία ακριβείας είναι σε θέση να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση των χημικών εισροών (λιπάσματα ή φυτοφάρμακα), συμβάλλοντας στην προστασία του εδάφους και των υπογείων υδάτων και παράλληλα στην αύξηση της αποδοτικότητας της παραγωγής. Η ποιότητα των προϊόντων βελτιώνεται και η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται σημαντικά. Με τη χρήση αισθητήρων, οι αγρότες είναι σε θέση να εντοπίσουν συγκεκριμένους τομείς στον αγρό τους που έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη μεταχείριση και να εστιάσουν την εφαρμογή των χημικών ουσιών σε αυτά μόνο, μειώνοντας την ποσότητα και διαφυλάσσοντας το περιβάλλον.

Βάση δεδομένων

Σε ό,τι αφορά ειδικά τα drones, μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε κυρίως σε τομείς που έχουν σχέση με την αμυντική βιομηχανία των χωρών, «υπόσχονται» να βελτιώσουν δραματικά τον τρόπο ?ε τον οποίο ο γεωργικός τομέας συλλέγει και χρησιμοποιεί πληροφορίες. Αισθητήρες που συνεχώς καταμετρούν τα πάντα, από την υγρασία του εδάφους μέχρι την περιεκτικότητα σε άζωτο των βιομετρικών στοιχείων των ζώων, επιτρέπουν στους αγρότες να χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά τους πιο περιορισμένους πόρους, όπως το νερό και το λίπασμα.

Οπως επισημαίνει ο Εγιάλ Μπεν-Ντορ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, «στη φασματική ''βιβλιοθήκη'' (spectral library) ''The Lucas'', υπάρχουν περίπου 20.000 ''αναγνώσματα'' εδαφικών δειγμάτων από 23 ευρωπαϊκές χώρες. Τα δείγματα αυτά δίνουν σημαντικές πληροφορίες για ποιότητες, ιδιότητες και συστατικά εδαφών, μη ορατά στο γυμνό μάτι και γι’ αυτό είναι εξαιρετικής χρησιμότητας για τη γεωργία και τη βιοποικιλότητα». «Είναι απαραίτητη η χρήση βελτιωμένων σπόρων και νέων τεχνολογιών προκειμένου η πρωτογενής παραγωγή να προσαρμοστεί και να είναι αποδοτική στα νέα κλιματικά δεδομένα από τα οποία και μπορεί να ευνοηθεί», συμπληρώνει ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, καθηγητής Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών του ΑΠΘ.

«Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται το κόστος μειώνεται κάνοντας πιο προσιτή τη χρήση της από τους αγρότες», τονίζει ο Ούλριχ Ανταμ, γενικός γραμματέας της Ενωσης Ευρωπαίων Βιομηχάνων Γεωργικών Μηχανημάτων, ο οποίος σημειώνει ότι «στην Ολλανδία, για παράδειγμα, το 65% των αγροτών χρησιμοποιούν το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (GNSS) στην καλλιέργειά τους, όταν το ποσοστό το 2007 ήταν 15%».

Επισης στη Γερμανία ομάδες παραγωγών «ενώνουν ψηφιακά» τις μικρές εκμεταλλεύσεις τους και ?ε τη χρήση GPS συλλέγουν δεδομένα, ένα παράδειγμα που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και οι αγρότες στην χώρα μας καθώς η πλειονότητα των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι μικρές. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αγορά της γεωργίας ακριβείας έφθασε πέρυσι τα 2,3 δισ. ευρώ το 2014, ενώ αναμένουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 12% μέχρι το 2020.

Οι προοπτικές για τους έλληνες παραγωγούς
Πώς η νέα τεχνολογία θα «μπει» στο χωράφι

Η διείσδυση της τεχνολογίας στην εγχώρια αγροτική οικονομία είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς εν μέσω κρίσης, κανείς δεν είναι διατεθειμένος (ή δεν μπορεί κιόλας) να διαθέσει κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής. Το βασικό μήνυμα του 4ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας, που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, ήταν να γίνει άλλο ένα βήμα και στην ελληνική πρωτογενή παραγωγή υπό το πρίσμα των εξελίξεων σε όλο τον κόσμο κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης γεωργικών μηχανημάτων και τεχνολογίας γενικότερα, καθώς κρίνεται απαραίτητη η προσαρμογή των Ελλήνων αγροτών στα νέα δεδομένα και η δημιουργία δυναμικών καλλιεργειών. Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν και στο συνέδριο AGRO_LESS που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Κ. Θεμιστοκλέους
Ερευνα αγοράς

«Κάθε φορά που δημιουργούσαμε ένα drone, σε 3 χρόνια η τεχνολογία του ήταν ξεπερασμένη, οπότε τώρα δημιουργούμε νέα κάθε 3 μήνες», λέει ο Κυριάκος Θεμιστοκλέους, καθηγητής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, επισημαίνοντας ότι «τα drones είναι απλά τα εργαλεία: οι αισθητήρες και ο υπόλοιπος εξοπλισμός που ενσωματώνεται σε αυτά είναι το σημαντικό τους κομμάτι και γι' αυτό πολλές φορές είναι και πολύ ακριβότερος από τα ίδια τα οχήματα».

Γ. Ζαλίδης
Το πείραμα της Καβάλας

«Μείωση της χρήσης νερού άρδευσης σε ποσοστό πάνω από 60% και ελάττωση των λιπασμάτων κατά 25% επιτεύχθηκε την τελευταία διετία σε συγκεκριμένες καλλιέργειες στη Χρυσούπολη Καβάλας, σύμφωνα με τον Γεώργιο Ζαλίδη, επιστημονικό συντονιστή Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, χάρη σε έναν συνδυασμό μέσων παρακολούθησης, που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου AGRO_LESS». Μάλιστα, σημειώνει ότι, ήδη έφυγαν για την Κίνα τα πρώτα εμπορευματοκιβώτια με φορτία ακτινιδίων, τα οποία φέρουν κώδικες QR, που αποδεικνύουν ότι είναι προϊόντα καλλιέργειας μειωμένων εισροών, ενώ εκτιμά ότι αντίστοιχες εξαγωγές θα μπορούσαν να γίνουν και για άλλα προϊόντα, όπως το σπαράγγι.

Αθ. Γκέρτσης
Απαραίτητη η συνεργασία

Μέχρι και τηλεχειριζόμενο αεροπλάνο ή ελικόπτερο θα μπορούσαν να «επιστρατεύσουν» οι Ελληνες αγρότες, σύμφωνα με τον Δρ Αθανάσιο Γκέρτση, επικεφαλής του τμήματος Διαχείρισης Περιβαλλοντικών Συστημάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, «προκειμένου να περιορίσουν το κόστος παραγωγής τους, να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους και να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος, και μάλιστα με σχετικά περιορισμένο κόστος». «Με συνέργειες και συνεργασίες όλοι οι αγρότες μπορούν να εφαρμόσουν τη «γεωργία ακριβείας», πολλαπλασιάζοντας έτσι ακόμα περισσότερο τα έσοδά τους», τονίζει ο κ. Γκέρτσης.

Σ. Αναστασόπουλος
Υπάρχουν δυνατότητες

«Μέσα από τη λειτουργία της Επιτροπής Αγροτεχνολογίας επιχειρούμε να εστιάσουμε όχι μόνο στις προκλήσεις και να προτείνουμε λύσεις, αλλά και να συζητήσουμε την αναπτυξιακή προοπτική του αγροτοδιατροφικού τομέα», λέει ο Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τονίζοντας ότι «πιστεύουμε στις δυνατότητες της γεωργίας, σαν μια συνειδητή επιλογή που παρέχει προοπτική απασχόλησης σε βάθος χρόνου και δημιουργίας πλούτου για τον αγροτικό πληθυσμό που ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας».


Η δυναμική στις ΗΠΑ την επόμενη 10ετια
82 δισ. τζίρος, 100 χιλ. νέες θέσεις εργασίας

Οι αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη είναι οι πρώτες που έχουν ξεκινήσει να υιοθετούν νέες τεχνολογίες στην αγροτική τους οικονομία, αφενός μεν επειδή διαθέτουν τα κεφάλαια, αφετέρου επειδή οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα «εργαλεία» εδρεύουν στα ισχυρά οικονομικά κράτη.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ ήδη στο 10% των εκμεταλλεύσεων η σπορά είναι αυτοματοποιημένη, με μελέτες να ανεβάζουν σταδιακά το ποσοστό αυτό μέχρι το 2030 στα επίπεδα του 80%. Παράλληλα η πλειονότητα των θεριζοαλωνιστικών είναι εξοπλισμένη ?ε δορυφορικά συστήματα πλοήγησης GPS και συστήματα που συλλέγουν δεδομένα για τη συγκομιδή (ποσότητα, υγρασία κ.λπ.).

Σύμφωνα με μελέτη της BoA/Merrill Lynch, μέχρι το 2020 η αγροτική «ρομποτική» αγορά αναμένεται να φθάσει τα 16,3 δισ. δολάρια (από 817 εκατ. το 2013), ενώ η αγορά των drones στον συγκεκριμένο τομέα μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον 100.000 νέες θέσεις εργασίας και έναν τζίρο των 82 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ακόμη, έρευνα του Boston Consulting Group υπογραμμίζει ότι το 60% των αγροτών υποστηρίζει ότι οι νέες τεχνολογίες θα είναι αυτές που θα διαμορφώσουν την τάση στην αγροτική οικονομία σε βάθος 15ετίας.

Η νέα ΚΑΠ

Στην Ευρώπη, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική εστιάζει στην καινοτομία. Για την περίοδο 2014-2020, υπάρχουν οικονομικά κίνητρα και συστήματα στήριξης στον «Πυλώνα 2», ώστε οι αγρότες να επενδύσουν σε τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας, όπως, για παράδειγμα, στους λιπασματοδιανομείς. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τη «γεωργία ακριβείας ως επί το πλείστον μέσω ορίζοντα του προγράμματος Horizon 2020 για την έρευνα, με προϋπολογισμό 78 δισ. ευρώ.

Οπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέδριο στην Ελλάδα η Μπάρμπαρα Ράιαν, διευθύντρια της γραμματείας του GEO, «οι χώρες έχουν σύνορα. Τα συστήματα παρατήρησης της γης, όχι. Υπάρχει η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων και φορέων, ώστε τα συστήματα αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος της ασφάλειας των τροφίμων, της σταθεροποίησης των τιμών τους και της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας. Από τη στιγμή που οι φορολογούμενοι πολίτες έχουν πληρώσει γι' αυτά τα συστήματα (π.χ. δορυφόρους) δικαιούνται να έχουν δωρεάν πρόσβαση στα δεδομένα που συγκεντρώνουν».

Με το κινητό του


Με το κινητό του

Ο Ουμπέρτους Παέτοου από το Μεκλεμβούργο της Γερμανίας έχει βάλει τα drones στην καθημερινότητά του. Εξοπλισμένο με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο ελέγχει από το κινητό τηλέφωνό του, παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το έδαφος και την ποιότητα του χώματος. Χαρακτηριστικά, κάποια φωτεινά σημεία σήμαιναν επιθέσεις από? ποντίκια, ενώ μια περιοχή με κίτρινες κηλίδες, έδειχνε μόλυνση με ψείρες.

Σε ρόλο τσοπανόσκυλου

Σε ρόλο τσοπανόσκυλου
Ο Ιρλανδός αγρότης Πολ Μπρέναν και ο αδελφός του επέλεξαν την? οδό της τεχνολογίας για να μπορούν να έχουν τον έλεγχο των προβάτων τους από τον? καναπέ. Μέσω dro­nes κατάφεραν να μαζεύουν τα ζώα στο μαντρί γρήγορα και χωρίς κόπο.

Ελέγχει το λίπασμα
Ελέγχει το λίπασμα
Σε μία φάρμα του στο Γουίλτσιρ, στη Νοτιοδυτική Αγγλία, ο Γκάρεθ Πάουελ χρησιμοποιεί ένα μεγάλο τρακτέρ για να απλώνει την κοπριά από τα ζώα του (λίπασμα) στα χωράφια του. Για να εξασφαλιστεί ότι η κοπριά έχει εξαπλωθεί ομοιόμορφα, χρησιμοποιεί ένα drone, 50Χ40 εκατοστών, το οποίο μπορεί να φθάσει στο ίδιο ύψος που «πετάει» ένα μικρό αεροσκάφος.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.