Tα drones - βομβιστές απειλούν το Πεντάγωνο


«Είναι φθηνό, είναι ελαφρύ και μπορεί να μεταφέρει ακόμα και μια ατομική βόμβα». Τα drone είναι το νέο τρομοκρατικό gadget για οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ, το Ισλαμικό Κράτος, ή άλλες που ψάχνουν τρόπους να σπείρουν τον όλεθρο. Κι αυτό είναι σίγουρα κάτι που λαμβάνει υπόψη του το Πεντάγωνο και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Είναι το ίδιο gadget το οποίο μπορείς να προμηθευτείς από την Groupon ή από το κατάστημα με ηλεκτρονικά της γειτονιάς για 400 δολάρια» ανέφερε ο Robert Neller, γενικός διοικητής του ναυτικού σώματος των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα σε ένα φόρουμ για τις μελλοντικές πολεμικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Η άπιαστη φύση των μικρών drones είναι ένας από τους λόγους που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δημιούργησε στην περιφέρεια της Κολούμπια την «ζώνη εθνικής άμυνας εναέριου χώρου» και απαγόρευσε σε αυτή την πτήση των drones.

Μια πρόσφατη έξαρση περιστατικών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του drone που συνετρίβη στο γκαζόν του Λευκού Οίκου, σίγουρα αύξησαν την ανησυχία.

Βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι πλέον οι λάτρεις των drones με λάθος αίσθηση προσανατολισμού αλλά τα οπλισμένα drones, τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και κατά μήκος τμημάτων του Λιβάνου και της Συρίας, στα σύνορα με το Ισραήλ, εκεί δηλαδή που κυριαρχεί η Χεζμπολάχ.

«Υπήρξε μια αυξανόμενη ανησυχία στο στρατό και ένας ευρύτερος προβληματισμός σχετικά με το πόσο ολέθρια μπορεί να αποβεί η χρήση των drones στο πέρασμα του χρόνου» αναφέρει ο Andrew Metrick, αναλυτής ασφάλειας πληροφοριών στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Από τη σκοπιά των ΗΠΑ και των συμμάχων, δεν σκεφτόμασταν πώς θα πολεμήσουμε σε περιοχές όπου δεν είχαμε εναέρια υπεροχή».

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει αρχίσει να μελετά τα μικρά drones και ψάχνει τρόπους για να τα αντιμετωπίσει. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Defense Advanced Research Projects Agency(DARPA) άρχισε να εξετάζει ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να προστατευτούν τα στρατεύματα από αυτή τη νέα απειλή. Μάλιστα τον επόμενο μήνα έχει προγραμματιστεί κι ένα σχετικό workshop. «Ψάχνουμε σπονδυλωτές και προσιτές λύσεις που επιδέχονται επέκτασης και μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια όπου η απειλή μπορεί να ενταθεί» ανέφερε ο διευθυντής προγράμματος DARPA, Jean-Charles Lede, σε δήλωση του.

Όσο για το πεδίο της μάχης, το Σώμα των Πεζοναυτών έχει ξεκινήσει την ενσωμάτωση μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ασκήσεις που πραγματοποιούνται στο ειδικό στρατιωτικό κέντρο στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τον Neller.

Οι στρατιώτες που εντοπίζουν ένα drone στον αέρα μπορούν να το καταρρίψουν πυροβολώντας το. Όμως τα μικρότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να πετούν «κρυφά» και να ξεφύγουν των ραντάρ δεδομένου ότι είναι ελάχιστα μεγαλύτερα από ένα πουλί. Οι μικροί κινητήρες τους κάνουν ακόμα και την ακουστική ανίχνευση πάρα πολύ δύσκολη. Κι αν φτάσουμε στο σημείο ένα drone να εντοπιστεί από τις κάμερες εδάφους τότε σίγουρα απαιτείται πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη για να αντιμετωπιστεί.

Μια λύση θα ήταν ένα Jammer (μια συσκευή που μπλοκάρει το σήμα των κινητών τηλεφώνων) το οποίο θα απαγορεύει σε ένα drone να πετά σε μια ορισμένη περιοχή, λύση την οποία οι δυνάμεις των ΗΠΑ μελετούν ήδη.

Σε αντίθεση με ένα αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (IED), ένας εχθρός που χρησιμοποιεί ένα μικρό drone «δεν μπορεί να ανατινάξει ένα tank, αλλά μπορεί πιο εύκολα να επιτεθεί σε μεμονωμένους στρατιώτες, μπορεί να συλλέξει πληροφορίες και μπορεί να δαπανήσει μεγάλη πολεμική δύναμη αναγκάζοντας το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ να ανταποκριθεί στον κίνδυνο» ανέφερε ο Loren Thompson, αναλυτής αμυντικών δυνάμεων στο Ινστιτούτο του Λέξινγκτον. «Αν ένας στρατιώτης νομίζει ότι υπάρχει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη γύρω περιοχή το οποίο μπορεί να τον παρακολουθεί ή να τον απειλεί τότε θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός κι αυτό σημαίνει ότι θα αποσπαστεί από την αρχική αποστολή του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν επίσης μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συνήθως για παρακολούθηση και ταυτοποίηση. Ένα από αυτά, που ονομάζεται Switchblade (PDF), μοντέλο της εταιρείας AeroVironment Inc. με έδρα την Καλιφόρνια, έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από το στρατό των ΗΠΑ και από το Σώμα των Πεζοναυτών. To 5,5 κιλών drone μπορεί να μεταφέρει ένα θανατηφόρο φορτίο μέχρι και τη Συρία, δήλωσε Metrick.

Όσον αφορά τα μεγάλα drone το πιο ενδεικτικό μοντέλο είναι το Reaper, τo οποίo έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε πολλές επιθέσεις συμπεριλαμβανομένων και «στοχευμένων δολοφονιών» για περισσότερο από μια δεκαετία. Στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, βέβαια, υπάρχουν και «θαλάσσια» drones τα οποία διαφημίζονται ως τα καλύερα της αγοράς. Ένα εξ αυτών τοEcho Voyager της Boeing Co., το οποίο για παράδειγμα, μπορεί να περιπολεί μέσα στο νερό για μήνες.

Τα συγκεκριμένα drones αποτελούν εξαιρετικά προηγμένες πλατφόρμες, με τεχνολογία και τιμή που καθιστούν αδύνατο να τα αγοράσει κανείς πέρα από το στρατό μιας ανεπτυγμένης χώρας. Για την περίπτωση των ανταρτών όμως υπάρχουν άλλα, φθηνότερα, ελαφρύτερα και πιο προσιτά μοντέλα, τα οποία είναι ευκολότερα στη χρήση και μπορούν απλά να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των αντιπάλλων. Το πιο ανησυχητικό όμως σε αυτά τα drones είναι η δυνατότητα μετατροπής τους σε θανατηφόρο όπλο.

Όμως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούν μια μόνο πτυχή του μελλοντικού πεδίου μάχης στο οποίο ο στρατός των ΗΠΑ φαίνεται να έχει χάσει την πλήρη κυριαρχία, αναφέρει ο Neller. Η τεχνολογία έχει δώσει στους πιθανούς αντιπάλους νέα πλεονεκτήματα αφού οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ένα πολεμικό σύστημα που εξαρτάται εξολοκλήρου από το διαδίκτυο και το διάστημα, τομείς που αποδεικνύονται εξαιρετικά ευάλωτοι. Τα κινητά τηλέφωνα, για παράδειγμα, βάζουν τους στρατιώτες σε κίνδυνο αφού ένα drone θα μπορούσε να τους εντοπίσει μέσω αυτών και να τους εξουδετερώσει με μια έκρηξη.

«Πρέπει να κάνουμε αλλαγές» αναφέρει ο Neller, περιγράφοντας ένα μελλοντικό πεδίο μάχης στο οποίο οι στρατιώτες θα πρέπει να είναι σχεδόν αόρατοι, να επιστρέψουμε σε μια εποχή όπου η ηλεκτρονική ανίχνευση ήταν αδύνατη, επειδή δεν υπήρχαν δορυφορικές συχνότητες, χάρτες του Google Earth, ή GPS στα κινητά τηλέφωνα. Στην τότε εποχή μπορούσες να σκάψεις μια τρύπα και να μπεις εκεί για να κοιμηθείς αφού καμουφλαριστείς κατάλληλα. Αν δεν έκανες θόρυβο δεν μπορούσε να σε εντοπίσει κανείς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αν κάποιος μπορεί να σε εντοπίσει τότε μπορεί και να σου επιτεθεί. Αυτή είναι η διαφορά του σήμερα κι αυτή η δυνατότητα να γίνουμε αόρατοι είναι το ζητούμενο που πρέπει να επιτύχουμε στο μέλλον» καταλήγει.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.