Drones & αρχαιολογία

ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ DRONES ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΟΧΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ;


Την στιγμή που τα Drones έχουν δημιουργήσει ποικίλες εντυπώσεις για την χρήση τους κυρίως σε πολεμικές ζώνες, ταυτόχρονα, υπάρχει έντονος ενθουσιασμός για τις προοπτικές τους, σχετικά με το εύρος των δυνατοτήτων τους.

Για παράδειγμα μπορούν να παραδόσουν στο σπίτι σας μια παραγγελία από κάποιο ταχυφαγίο, καθώς και άλλα πακέτα που στέλνονται με courier. Έχοντας υπόψην όλα τα παραπάνω, ενα είναι σίγουρο...Ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να υποσχεθούν πολλά στον τομέα εξέλιξης της Αρχαιολογίας.

Οι Αρχαιολόγοι, συνεχώς ανακαλύπτουν ότι ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψουν τι κρύβεται κάτω από το έδαφος, είναι να το κάνουν...πετώντας!

Σύμφωνα με άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Επιστήμης της Αρχαιολογίας στις 24 Μαϊου, το περασμένο καλοκαίρι ερευνητές έκαναν χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους για να ανακαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με ένα αρχαίο χωριό στο Νέο Μεξικό, που κρυβόταν κάτω από διάφορα στρώματα σκόνης και λάσπης.

Ο Αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Άρκανσας Jesse Casana και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντας John Kanter, χρησιμοποίησαν ένα τηλεκατευθυνόμενο μίνι οκτακόπτερο, εξοπλίζοντάς το με κάμερα που διέθετε αισθητήρες θερμότητας, η οποία αποκάλυψε θαμμένες κατασκευές 1000 και πλέον ετών, γνωστές ως Blue J, περίπου 40 μίλια νότια του Chaco Canyon, ενός αρχαίου κέντρο πολιτισμού των Pueplas. Οι θερμικές φωτογραφίες που τράβηξε, αποκάλυψαν πέτρινες κατασκευές, ναούς, ίχνη σπιτιών τα οποία κρύβονταν κάτω από το ερημικό τοπίο, κάτι που στο παρελθόν χωρίς την χρήση των Drones δεν θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν, εκτός αν πραγματοποιούνταν ανασκαφές, διαταράσσοντας έτσι το οικοσύστημα όλης της περιοχής.

Ο καθηγητής Kanter δήλωσε στο Associated Press ότι, με τη χρήση των Drones διευκολύνθηκαν κατά πολύ οι Αρχαιολόγοι, παράχοντας τους σημαντικά μειωμένο χρόνο έρευνας, ενώ το κόστος αυτής μειώθηκε ραγδαία.

"Ειλικρινά σε μερικές ώρες, είμασταν ικανοί να ερευνήσουμε όλη την περιοχής, κάτι που προηγουμένως μου είχε πάρει πολύ καιρό, χρόνια μόνο και μόνο για να πραγματοποιήσουμε αναγνωρίσεις, ενώ στη συνέχεια ακολουθούσαν οι ανασκαφές για να δουν τελικά τι πραγματικά υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του εδάφους", είπε."Είναι πραγματικά συναρπαστικό, να βρίσκεις και να ερευνείς αρχαιολογικούς χώρους τόσο γρήγορα, χρησιμοποιώντας τόσα λίγα χρήματα!". Συν τοις άλλοις, οι πληροφορίες που σου δίνουν οι εναέριες λήψεις, επιτρέπουν στους ερευνητές να στοχεύσουν επακριβώς το σημείο που θα σκάψουν.


Για δεκαετίες, οι Αρχαιολόγοι γνώριζαν ότι η θερμική απεικόνιση του εδάφους σε περιοχές που τελικώς έκρυβαν αρχαία, αποκάλυπτε το περιεχόμενό τους, διότι οι πέτρες και γενικά τα δομικά υλικά, διατηρούν και εκπέμπουν διαφορετική θερμότητα από το χώμα που τα περιβάλλει. Παρόλα αυτά, οι πτήσεις χαμηλού ύψους ήταν απαραίτητες, προκειμένου η αεροθερμογραφία να είναι αποτελεσματική, κάτι που τεχνολογικά ή οικονομικά ήταν σχεδόν αδύνατον, χωρίς την χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στο παρελθόν οι αρχαιολόγοι, έψαχναν την προς ερεύνηση περιοχή με τη χρήση δορυφόρων, κάτι που προϋπέθετε πρόσβαση σε αυτούς, βαρύ και ακριβό εξοπλισμό από αερόστατα μέχρι χαρταετούς, ή ενοικίαση τύπων μικρών αεροπλάνων. Όλα τα παραπάνω όμως αποτύγχαναν να δώσουν την λεπτομέρεια εκείνη, που βρήκαν με τη χρήση των Drones. Συν τοις άλλοις, τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τηλεχειρισμό, έχουν χαμηλό κόστος και πλήθος υποστήριξης από κοινότητες dronistas ανά των κόσμο.

Οι Αρχαιολόγοι, χρησιμοποιούν τα Drones και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, εκτός από τις εναέριες θερμογραφίες. Προσαρμόζουν υπέρυθρους αισθητήρες, μαγνητόμετρα, βαρόμετρα, και συσκευές GPS σε αυτά, προκειμένου να τους βοηθήσουν στη δουλειά τους. Σε περιοχές από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Νότια αμερική, όπου υπάρχουν περιπτώσεις βανδαλισμών των Αρχαιολογικών Περιοχών, οι Αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν τα Drones, για να ελέγχουν πιθανούς βανδαλιστές, να προστατεύουν την αρχαιολογική περιοχή από καταστροφές και να δημιουργούν ψηφιακό αρχείο των Αρχαιολογικών ευρυμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν γρήγορα και εύκολα να αποκαταστήσουν τυχόν καταστροφές που προκλήθηκαν.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βοηθούν τους ερευνητές συλλέγοντας συνεχώς δεδομένα, όπως τρισδιάστατους χάρτες αρχαιολογικών χώρων κ.α. Όταν τα Drones σαρώνουν την περιοχή κοντά στο έδαφος, μπορούν να μετρήσουν αλλαγές στην τοπογραφία με ακρίβεια μισής ίντσας. Παλαιότερα η ίδια διαδικασία γινόταν με το χέρι και θα μπορούσε να πάρει μήνες ή ακόμα και χρόνια, ενώ τώρα είναι υπόθεση ολίγων ημερών.

Οι Αρχαιολόγοι επίσης χρησιμοποιούν τα Drones σε δύσβατες περιοχές, στις οποίες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση εύκολα. Βέβαια, η άλλη όψη του νομίσματος, λέει ότι η ίδια τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τυμβωρύγχους και αρχαιοκάπηλους. Κάνοντας όμως αυτές τις περιοχές πιο προσβάσιμες, ρισκάρουν κάποια στιγμή αυτές να πέσουν θύματα λεηλασίας.

Ενώ τα Drones υπόσχονται ένα είδους επανάστασης στην Αρχαιολογία, ταυτόχρονα, εμφανίζονται και διάφορα εμπόδια. Με την παρούσα τεχνολογία, η διάρκεια των πτήσεων δεν ξεπερνάει τα 15 λεπτά, ενώ το οκτακόπτερο που χρησιμοποιούσαν οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές του Νέου Μεξικο, πολλές φορές έπεφτε στο έδαφος.

Συν τοις άλλοις, σύντομα, μέχρι το τέλος του 2015, η Αμερικάνικη Αρχή Αεροπλοϊας (Federal Aviation Administration) θα εκδόσει οδηγίες για τα Drones που πλέον θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς, ενώ ήδη επιτρέπει σε χομπίστες του είδους, να πετάνε με τον εξοπλισμό τους σε χαμηλά ύψη, μακριά όμως από διάφορες περιοχές που έχει χαρακτηρίσει "No Fly Zones".

Με την ολοκλήρωση της έκδοσης των παραπάνω οδηγίων-κανόνων, οι Αρχαιολόγοι θα έχουν στην διάθεση τους, περισσότερες δυνατότητες, μιας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εμπορικά drones, περισσότερο εξελιγμένα, κάτι που θα κάνει τη δουλειά τους περισσότερο εύκολη και δημιουργική.


* History Channel
Πηγή 
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.