DRONES για την διάσωση απειλούμενων ειδών
Από τις παραδόσεις δεμάτων του Amazon σε...αγώνες μεταξύ τους, τα drones βρίσκονται σε ένα στάδιο ανάπτυξής τους σε πολλές και ίσως αναπάντεχες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Ίσως όμως τίποτα δεν είναι περισσότερο απίθανο, από την υλοποίηση ενός σχεδίου, που θα βοηθήσει να σωθούν κουνάβια του είδους ferret, ένα απειλούμενο θηλαστικό στην περιοχή των Μεγάλως Κοιλάδων των Η.Π.Α.


Η Αμερικάνικη Υπηρεσία για το Ψάρεμα και την Άγρια Ζωή (Η.Π.Α.), προτίθεται να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να σκορπίσει ένα «εμβόλιο» πάνω από το Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής, ενσωματωμένο μέσα σε M&Ms (ναι τις καραμέλες) και να βοηθήσει έτσι την προστασία των ζώων από μια καταστροφική ασθένεια.

Το εμβόλιο καταπολεμά μια μόλυνση που ονομάζεται επιδημία λύσσας/πανούκλας, που αποδεκατίζει τόσο τους κυνόμυες, όσο και τα κουνάβια στην περιοχή. Κάτι τέτοιο είναι ζωτικής σημασίας, μιας και οι μικρότεροι κυνόμυες, είναι μια σημαντική πηγή τροφής για τα απειλούμενα με εξαφάνιση κουνάβια. Τα τελευταία, χρησιμοποιούν επίσης τα λαγούμια των κυνόμυων για καταφύγιο, σύμφωνα με έγγραφο της Υπηρεσίας, που περιγράφει το όλο εγχείρημα, και δημοσιεύτηκε 31 Μαρτίου 2016.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το «εμβόλιο» θα πρέπει να αναμιγνύεται σε φυστικοβούτυρο και στη συνέχεια θα αλείφεται πάνω σε M&Ms για να προσελκύσουν τα ζώα να το φάνε. «Οι Κυνόμυες βρίσκουν το δόλωμα νόστιμο», δήλωσε στην εφημερίδα ο βιολόγος Randy Machett.

Το ferret είναι ένα ακρως απειλούμενο είδος και βρίσκεται εδώ και καιρό σε μπελάδες. Το είδος κηρύχθηκε σε κίνδυνο το 1967, ενώ στις μέρες μας, θεωρείται από τα πιο σπάνια θηλαστικά της Βόρειας Αμερικής.

«Η πανούκλα είναι ένα βασικό εμπόδιο στην ανάκαμψη του πληθυσμού του ferret» έγραψε στην πρότασή της η Υπηρεσία. «Μετά από 20 και πλέον χρόνια εντατικών προσπαθειών για επανεισαγωγή του πληθυσμού σε 27 περιοχές, που εκτίνονται από το Μεξικό στον Καναδά, περίπου 300 κουνάβια ήταν γνωστό ότι υπάρχουν σε άγρια ​​κατάσταση στο τέλος του 2015.»

Στο παρελθόν, το κύριο εργαλείο για τη διαχείριση της πανούκλας, ήταν η θεραπεία στα λαγούμια των κυνομυών με χημικές ουσίες, για να σκοτώσουν τους ψύλλους, που είναι ο πρωταρχικός φορέας των βακτηρίων που την προκαλεί. Δυστυχώς όμως, αυτή η τεχνική έγινε αναποτελεσματική, όταν οι ψύλλοι ανέπτυξαν αντίσταση στην χημική επεξεργασία.
Το εμβόλιο για την καταπολέμηση της μάστιγας κατά το παρελθόν διανέμονταν με το χέρι, κάτι που προφανώς αποδείχθηκε ανεπαρκές και δύσκολο να το διαχειριστεί κάποιος. Ένας «κηφήνας», θα μπορούσε να καλύψει περισσότερο έδαφος, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι άνθρωποι. Το σχέδιο της Υπηρεσίας για την Διατήρηση της Άγριας Ζωής, σκέφτεται τη χρήση drones, προκειμένου αυτά να πετούν μεταξύ τριών και 30 μέτρων (περίπου 10 έως 100 πόδια) πάνω από το έδαφος και να σκορπίσει περίπου 50 σφαιρίδια του «εμβολίου» M&Ms ανά στρέμμα.

Ο Machett είπε στην εφημερίδα TheGuardian ότι ελπίζει πως αυτό το σχέδιο διανομής θα τεθεί σε λειτουργία έως την 1η Σεπτεμβρίου, όταν όλη η διαδικασία, λάβει έγκριση.

Η αρχική δοκιμή θα διεξαχθεί στη Μοντάνα, και αν είναι επιτυχής, αυτό το είδος της κατανομής του εμβολίου, θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί σε πληθυσμούς κουναβιού στο Κολοράντο και την Αριζόνα.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.